Turnovská Ulička řemesel

V Seriálu týdne pod Ještědem navštívíme dámy z pasáže, jak v Turnově říkají šikovným ženám a dívkám, které provozují rukodělné dílny v Uličce řemesel.

Jedinečný, už od roku 2023 fungující projekt, kde jsou na pár metrech nedaleko náměstí Českého ráje k vidění různá řemesla a jejich propojení, to je Ulička řemesel v Turnově. První z řady šikovných řemeslnic, za kterou se do uličky vydal redaktor Jaroslav Hoření, je zlatnice Pavlína Hájková.

V turnovské Uličce řemesel spolupracuje zhruba tucet šikovných dívek a žen. Nahlédnout do tajemství zlatnictví, broušení kamenů, práce se sklem či šití šatů i bot tam lze prakticky na jednom místě. Své místo tam má i brusička kamenů Michaela Dvořáková.

Galerii v pasáži šikovných dam provozuje Lucie Laurynová, za kterou se vypravíme ve třetím díle seriálu.

V uličce vznikají nejen šperky, ale také šaty a boty. Do řemeslné dílny za krejčovou Alenou Novotnou a ševcovou Kateřinou Holíkovou se půjdeme podívat v předposledním díle.

Posledním zastavením v turnovské Uličce řemesel je umělecká laboratoř, kde se mimo jiné tvoří sklem, a s Kateřinou Kause vyzkoušíme skleněné nitě.

Spustit audio

Související