Výrobky roku Libereckého kraje 2022: Kde se rodí a jak chutnají
31 výrobců do 19. ročníku soutěže Výrobek roku Libereckého kraje přihlásilo 116 dobrot v devíti kategoriích. Před hodnotiteli je každý rok o něco náročnější úkol vše ochutnat a ohodnotit. Redaktor Jaroslav Hoření všechny oceněné navštívil a zřejmě i všechno okusil…
Posílení lokální ekonomiky, zaměstnanosti a možnost ovlivnit chuť jednotlivých potravin, to jsou jen některé klady místních výrobců. Ti se mohou už 19 let hlásit do soutěže o prestižní ocenění Výrobek roku Libereckého kraje. V prvním dílu seriálu týdne si redaktor Jaroslav Hoření o soutěži povídal s krajským radním za Piráty Václavem Židkem.
V Trávníčku má sídlo Beranův pivovar, který do soutěže Výrobek roku Libereckého kraje přihlásil vítěznou Polotmavou dvanáctku. A porotcům nejvíc zachutnala. Ocenění přebíral Jan Havelka, vydali jsme se za ním do Trávníčku na Českodubsku.
V kategorii nealkoholické nápoje nejvíc chutnala Vratislavická kyselka citronová, která celkově mezi všemi přihlášenými výrobky získala druhé místo. Kyselka pochází ze dvou vrtů Liberec a Jablonec a mezi těmito města jsme navštívili pana Jana Vokurku, jednatele společnosti Kitl, která Vratislavickou kyselku provozuje.
Seriálové putování za Výrobky roku Libereckého kraje nás zavedlo i do turnovské části Mašov, kde v kuchyni rodinného domu vaří DobroTy z Ráje Martina Papežíková. Pravidelná účastnice různých regionálních soutěží tentokrát uspěla s Labužnickou parikajdou.
Ve Velkých Hamrech se peče žitno-pšeničný kvasový chléb, který kromě vítězství kategorii pekařské výrobky získal Zvláštní cenu Přínos ke zdravému životnímu stylu. Řemeslnou pekárnu v roce 2020 založil Lukáš Mašek a jeho sen péct ten nejlepší chleba se naplňuje.
V kategorii masné výrobky získala nejvíce bodů světlá tlačenka Jatek Váša z Mimoně. A můžeme asi prozradit, že na Jatka Váša se ještě vrátíme, protože tamní řezníci získali hned dvě ocenění.
Na pomezí Krkonoš a Jizerských hor chovají krávy a z jejich mléka vyrábí vítěznou biopotravinu kefír přírodní. Další cesta Jaroslava Hořeního tak vedla na Eko farmu Stehlík do Zlaté Olešnice, kde se rodinná farma zabývá zpracováním mléka a masa v biokvalitě.
V Hodkovicích nad Mohelkou bydlí cukrářka Pavla Pospíšilová. Její jahodový cheesecake porota ocenila jako nejlepší sladkou dobrotu v soutěži Výrobek roku Libereckého kraje.
Z více než stovky rozličných pochoutek vyrobených v Libereckém kraji si porota hned dvakrát vybrala výrobky z mimoňských jatek. A tak se do firmy Jatka Váša ještě jednou vydáme, tentokrát kvůli škvarkové pomazánce.
V kategorii mléko a mléčné výrobky si ocenění odnesl zrající ovčí sýr nakládaný v oleji z Nově Vsi, který získal i absolutní vítězství. Jak chutná našemu redaktorovi Jaroslavu Hořenímu, se dozvíte v posledním dílu Seriálu týdne Českého rozhlasu Liberec.
Související
-
Sýry, chléb, pivo, dort, med i zelí: Představujeme nové Regionální potraviny Libereckého kraje
V seriálu si můžete poslechnout příběhy 9 nových hrdých držitelů značky Regionální potravina Libereckého kraje, které se slavnostně předávaly 16. září v Liberci.
-
Kvalitní regionální potraviny: Výrobek roku Libereckého kraje 2019
S koncem roku přichází ohlédnutí za uplynulými měsíci a rekapitulace. Proč tedy nepřipomenout úspěchy regionálních výrobců potravin, kteří za své produkty získali ocenění?
-
Speciální webový portál se snaží pomoct regionálním výrobcům v Libereckém kraji
Nový webový portál lksobe.cz se snaží propojit regionální výrobce se zákazníky. Na jednom místě tak najdete zemědělce, klenotníky nebo tradiční řemeslníky.
Nejnovější zprávy
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.