VIDEORECEPT: Staročeské vánoční perníčky
Tradiční dobrota, kterou milují hlavně děti. Někdo si bez nich Vánoce možná ani neumí představit. Vánoční perníčky si můžete upéct podle staročeského receptu od Vladimíry Jakouběové, ředitelky Muzea Českého ráje v Turnově.
Videorecept pro vás připravil redaktor Jarda Hoření.
Suroviny:
25 dkg medu
15 dkg cukru
2 lžíce vody, 2 žloutky
1 dkg spěšné soli neboli amonia
8 hřebíčků roztlučeme
1/2 lžičky tlučeného nového koření
1 lžíce tlučeného anýzu
1 lžíci mleté skořice
žitná mouka podle potřeby
Postup:
Rozvaříme med s cukrem a se 2 lžícemi vody. Do ještě teplého sladkého roztoku zapracujeme mouku v množství, aby těsto bylo tužší a vhodné na rozválení na plát. Těsto necháme přikryté 3 hodiny. Potom do těsta zapracujeme žloutky a ostatní suroviny.
Opět vyhněteme bochánek a necháme do druhého dne odpočinout. Pak rozválíme na plát a vykrajujeme tvary. Pečeme v horké troubě. Upečené potíráme bílou polevou.
Dobrou chuť!
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.