Výslužkový koláč
Oslaďte si život dobrotou, kterou připravovaly i naše babičky a prababičky.
Ingredience:
1 kg hrubé mouky
1/2 l mléka
15 dkg másla
4 dkg droždí
4 žloutky
10 dkg cukru
špetka soli
Náplň: 1/4 kg tvarohu, 6 dkg cukru, 1 vejce, vanilka, lžíce rozinek (vše promícháme)
Náplň: 20 dkg švestkových povidel, rum (vše promícháme)
Náplň.:20 dkg máku, 8 dkg cukru, 1–2 dl mléka, cukr s vanilkou (vše promícháme)
Náplň: 15 dkg spařených ořechů, 6 dkg cukru, vanilka (vše promícháme)
Postup:
Do mísy rozdrobíme droždí, promícháme se lžící mouky, lžící cukru a mlékem, zaděláme a necháme vzejít kvásek. Potom přisypeme zbylou mouku, cukr, špetku soli, přidáme rozpuštěný rostlinný tuk a vlažným mlékem zaděláme polotuhé těsto.
Dobře vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a rozválíme na pláty. Na vymaštěný plech přeneseme první plát těsta, který potřeme ořechovou náplní.
Zakryjeme dalším plátem těsta a potřeme švestkovými povidly. Na to položíme další plát těsta, potřeme makovou náplní. Zakryjeme posledním plátem a potřeme tvarohovou náplní.
Můžeme ozdobit proužky těsta, které vytvarujeme do mřížek, kytiček či klásků. V předehřáté troubě upečeme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí
Karin Lednická, spisovatelka

Šikmý kostel 3
Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.