Bandorník s ovocem
V kuchyni našich babiček zůstaneme i dnes u brambor – nazývaných našimi babičkami „chléb chudých“. Dnes si připomeneme trochu zapomenutý recept na bandorník se švestkami.
Pokrmy z brambor měly tolik variant, že je velmi těžké připomenout všechny. Bandorník se švestkama mě naučila vařit babička Ema a dodnes ho celá naše rodina s oblibou připravuje. Někomu se může zdát kombinace slaného kořeněného těsta s ovocem neobvyklá, ale schválně, vyzkoušejte.
Ingredience:
1 kg syrových oloupaných brambor
3 vejce
3 lžíce hladké mouky
špetka soli
lžička majoránky, pepř, 5 dkg slaniny, 1stroužek česneku, tuk
Se švestkami v Podještědí, s jablky u Kozákova
Syrové brambory oškrábeme a ihned postrouháme, posolíme a promícháme s moukou, aby nezčernaly. Přidáme cibulku zpěněnou na slanině, česnek, majoránku, pepř. Řídkou kaši natřeme na vymaštěný plech, poklademe buď rozkrájenými jablky – jak se to dělalo v oblasti kolem Kozákova, nebo švestkami – tak se bandorník připravoval v Podještědí a na Vysocku. Pečeme v horké troubě 20 minut.
Dobrou chuť!
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.