Neznámý pachatel poničil pět bříz u jabloneckého plaveckého bazénu

8. prosinec 2020 15:05

Když město Jablonec nad Nisou zrekonstruovalo pěšinu vedoucí z ulice Svatopluka Čecha do ulice Pod Skalkou, vysadilo podél ní v roce 2017 březovou alej. V nedávných dnech ji zatím neznámý pachatel zničil.

Pachatel z neznámých důvodů odstranil vršky stromů

O své koruny přišlo 5 ze 7 bříz, které město nechalo vysázet před třemi lety. „Neznámý pachatel zkrátil pět stromů na polovinu, odstranil jim prakticky celé koruny. Zbyly jen kmeny s jedním či dvěma spodními patry větví,“ uvedla vedoucí oddělení správy veřejné zeleně Štěpánka Gaislerová. Podle jejích slov jsou takto násilně upravené břízy úplně zničené. „Takový strom je třeba vyměnit. Proto jsme celý případ oznámili a řeší jej Policie ČR.“

„Výsadba jednoho zdravého stromu stojí 8 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že vyměněno jich bude muset být pět, vznikla městu čtyřicetitisícová škoda,“ vyčíslil škodu náměstek primátora pro ekonomiku Milan Kouřil. Jak ještě doplnila Štěpánka Gaislerová, výsadba březové aleje byla v této lokalitě zvolená úmyslně, protože v okolí rostou osiky, břízy a několik dubů, takže nová výsadba druhově navazuje na stávající porosty. Nové stromy za zničené vysadí město na jaře.

autor: Jana Fričová | zdroj: Magistrát města Jablonec nad Nisou
Spustit audio

Související