Nevyužívanou budovu bývalého podniku Skloexport v Liberci se v dražbě prodat nepodařilo

16. listopad 2022 18:21

16. listopadu 2022 skončila dražba sídla bývalého podniku Skloexport v Liberci. Rozsáhlý a dlouhodobě opuštěný objekt na křižovatce Žitavské ulice a třídy 1. máje nabízel Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových za vyvolávací cenu více než 79 milionů korun. O budovu ovšem neprojevila zájem žádná státní instituce. Podrobnosti shrnula redaktorka Eva Malá.

Čtěte také

O elektronickou aukci projevil zájem jeden člověk, který podle mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Michaely Tesařové složil povinnou kauci ve výši 8 milionů korun. Bylo by totiž potřeba, aby zájemci učinili aspoň jeden příhoz, a to ve výši 79 miliónů a 70 tisíc devíti-set korun. Další příhozy byly stanovené na minimálně 50 tisíc korun. A to se, podle Tesařové, nestalo.

Už dříve projevily zájem o budovu Skloexportu i město Liberec a Liberecký kraj, nedohodly se ale se státem na podmínkách převzetí. Statutárnímu městu Liberec stát budovu nabídl už v lednu 2022 za 67 milionů korun. Zastupitelé ale koupi odmítli.

Důvodem bylo i to, že interiér je ve špatném stavu a potřebuje půlmiliardovou investici. Podle primátorova náměstka Adama Lenerta z hnutí ANO aukce přišla v nevhodný čas. Muselo by se kvůli ní svolat mimořádné zastupitelstvo, navíc město aktuálně řeší rekonstrukce libereckého bazénu.

Také Liberecký kraj měl o budovu zájem, chtěl v ní na jaře 2022 ubytovat až 500 ukrajinských uprchlíků. S úřadem se ale nedohodl na bezúplatném převodu.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související