Nevšední houby kuriózních názvů: Slizák a slizečka
Naše rozhlasové objevování neobvyklých hub zakončíme dvěma druhy hub s poněkud odpudivými názvy. Slizáky a slizečky představil Davidu Hamrovi liberecký mykolog Zdeněk Pelda.
Oba druhy hub jsou podle něj jedlé, ale také velmi fotogenické. „Protože se věnuji fotografování přírodních motivů, především těch, na kterých se vyskytuje voda, tak oba tyto druhy z hlediska fotografického jsou úžasné,“ popsal Pelda. Už z názvu slizečka je podle něj patrné, že jde o lesklou houbu.
„Z těch slizeček budeme v přírodě potkávat velmi často slizečku ocasatou neboli kořenující, což je vysoká houba, řekněme třiceticentimetrová, která končí nahoře kloboučkem. "Chladič" má široké lupeny. Je to houba, která je i jedlá, ale je hlavně krásná. Když naprší, tak ona je pěkně taková vrásnitá a leskláý,“ popsal slizečku Zdeněk Pelda
A jaký je slizák? „To je takový druh, který sbírám zpravidla v místech, kam chodí hodně lidí. Už bývá vytržený, protože v dobré vůli, že našli něco pěkného. Pak zjistí, že to má "chladič", tak to odloží. Slizáků je několik druhů, všechny jsou jedlé. Jeden se jmenuje mazlavý, jeden se jmenuje skvrnitý, jeden se jmenuje švýcarský, další pak lepkavý. Jsou to všechno zajímavé druhy hub, které jsou jedlé, použitelné na libovolný způsob. Jen to, že je lidi neznají, je někdy v podstatě uchrání,“ popsal slizáky Zdeněk Pelda.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.