Nevšední houby kuriózních názvů: Slizák a slizečka
Naše rozhlasové objevování neobvyklých hub zakončíme dvěma druhy hub s poněkud odpudivými názvy. Slizáky a slizečky představil Davidu Hamrovi liberecký mykolog Zdeněk Pelda.
Oba druhy hub jsou podle něj jedlé, ale také velmi fotogenické. „Protože se věnuji fotografování přírodních motivů, především těch, na kterých se vyskytuje voda, tak oba tyto druhy z hlediska fotografického jsou úžasné,“ popsal Pelda. Už z názvu slizečka je podle něj patrné, že jde o lesklou houbu.
„Z těch slizeček budeme v přírodě potkávat velmi často slizečku ocasatou neboli kořenující, což je vysoká houba, řekněme třiceticentimetrová, která končí nahoře kloboučkem. "Chladič" má široké lupeny. Je to houba, která je i jedlá, ale je hlavně krásná. Když naprší, tak ona je pěkně taková vrásnitá a leskláý,“ popsal slizečku Zdeněk Pelda
A jaký je slizák? „To je takový druh, který sbírám zpravidla v místech, kam chodí hodně lidí. Už bývá vytržený, protože v dobré vůli, že našli něco pěkného. Pak zjistí, že to má "chladič", tak to odloží. Slizáků je několik druhů, všechny jsou jedlé. Jeden se jmenuje mazlavý, jeden se jmenuje skvrnitý, jeden se jmenuje švýcarský, další pak lepkavý. Jsou to všechno zajímavé druhy hub, které jsou jedlé, použitelné na libovolný způsob. Jen to, že je lidi neznají, je někdy v podstatě uchrání,“ popsal slizáky Zdeněk Pelda.
Související
-
Nevšední houby kuriózních názvů: Rosolozub
V houbařském seriálu týdne se zaměříme na nevšední druhy hub. Co byste řekli třeba na takový ovar z rosolozubu huspenitého? Podle mykologa se jedná o velice chutný pokrm.
-
Nevšední houby kuriózních názvů: Podloubník
V houbařském seriálu týdne se zaměříme na nevšední druhy hub. Podloubník siný je často zaměňován s babkou či hřibem plstnatým. Řadí se ovšem mezi ty, které nesbíráme. Proč?
-
Nevšední houby kuriózních názvů: Korálovec
V houbařském seriálu týdne se zaměříme na nevšední druhy hub. Tentokrát si představíme vzácný korálovec. Nikoli exotického hada, nýbrž tuzemskou houbu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.