Nevšední houby kuriózních názvů: Korálovec

24. září 2019

V houbařském seriálu týdne se zaměříme na nevšední druhy hub. Tentokrát si představíme vzácný korálovec. Korálovec je had exotický a krásný, ale také jedovatý. Tento název ovšem nese i jedna tuzemská houba. Ta je také krásná a nevšední, a dokonce i jedlá. 

Logo

Říká se, co Čech, to houbař. Většina z nás ale sbírá houbičky hřibovité, tedy takové, které mají pod kloboučkem, jak se říká lidově, molitan. Málokdo si troufne třeba na nějakou růžovku, tedy houbu, která má pod kloboučkem chladič.

O tom, že houby kuriózních názvů i tvarů mohou být objektem hodným zkoumání a mnohdy i chutným pokrmem, vypráví v novém houbařském seriálu mykolog Zdeněk Pelda. Společně s redaktorem Davidem Hamrem vybírali houby kuriózní nejen svým názvem, ale i tvarem či chutí.

autor: David Hamr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.