„Nenápadné“ nebezpečí vypadá jako žvýkačka… Senát podpořil zákaz prodeje nikotinových sáčků dětem

16. únor 2023 09:30

Nikotinové sáčky si už nebudou moct koupit děti. Senátoři 15. února 2023 podpořili poslanecký návrh na zpřísnění prodeje, sáčky nebudou dostupné třeba v nemocnicích a školách, stejně jako tabákové výrobky.

Čtěte také

Liberecký kraj vydá v roce 2023 6 milionů na protidrogovou politiku, včetně prevence. Ta se týká jak závislosti na zakázaných drogách, tak i legálních látkách, jako je alkohol či nikotin. Právě ten se v posledních letech stal velmi rozšířeným problémem mezi studenty a dokonce i školáky i díky dosud běžně prodejným nikotinovým sáčkům.

Nikotinový sáček je nenápadný jako žvýkačka. Zatímco s cigaretou by se žáci netroufli před základní školou objevit, sáček užívají docela běžně. Jeho nebezpečí spočívá hlavně v tom, že zatímco u cigaret dokáží ještě děti odhadnout, co snesou, u nikotinových sáčků ne.

Sáčky se rozpouštějí v ústech a tak mohou navíc poškodit sliznici trávicího traktu, nebo zubní sklovinu. V základních školách se tento problém čím dál častěji.

Čtěte také

„Týká se to druhého stupně základních škol, děti si to aplikují třeba před tělocvikem, kombinují to s energetickými nápoji. (...) Na středních školách je varianta nikotinové sáčky a takzvaný kraton, což je v tuto chvíli potravinový doplněk, ale určitě se na to bude muset v budoucnosti reagovat,“ potvrdil Českému rozhlasu krajský specialista na prevenci závislostí Aleše Lebeda. „Je to těžko odhadnutelné, ale ty počty jsou v řádech desítek, stovek žáků,“ doplnil na dotaz, kolika dětí se problém týká.

Problém je natolik rozsáhlý, že se jím začali zabývat zákonodárci. Redaktorka Jana Švecová se ještě před schválením předlohy zákona Senátem zeptala na názor senátora za Liberecko Michaela Canova ze Starostů pro Liberecký kraj.

„Ta diskuze byla velmi jednoznačná; závislost vzniká a je snaha té závislosti zabránit. Nikdo není tak naivní, aby si myslel, že když to bude takto dané, že se k tomu mládež nedostane. Ale ten přístup se ztíží a uvědomí si, že to není jen nějaká neškodná žvýkačka,“ uvedl Michale Canov.

„Pokud se (návrh) schválí a vyjde ve sbírce zákonů, bude (nikotinový sáček) zařazen na úroveň tabákových výrobků, tak, jak to známe u cigaret a podobně; tedy věková hranice 18 let, omezený internetový prodej, omezení na hromadných akcích, v okolí škol, a podobně,“ popsal, co bude znamenat, když zákonodárci úpravu schválí, krajský drogový specialista Aleš Lebeda.

Předloha prošla 15. února 2023 Senátem hladce, teď zákaz prodeje nikotinových sáčků dětem posoudí prezident.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související