Nelegální odpad? Je to materiál pro třídící linku, tvrdí firma, která ho přivezla

14. listopad 2019 09:23

Zástupci firmy, která do Doks nechala přivézt tuny plastového odpadu, obhajovali svůj postup před tamními zastupiteli.

Ostravská firma Globodera group tvrdí, že se jedná o materiál pro třídící linku. Odpad společnost na konci října nechala navézt do areálu bývalé sodovkárny. Podle Celní správy a dalších úřadů šlo o desítky tun nepovolené směsi plastů a dalších surovin.
Jednatel společnosti Marek Klimeš trvá na tom, že navezený materiál je surovinou pro zkušební provoz recyklační linky. Uvedl také, že zhruba v polovině prosince by měli mít všechna potřebná povolení pro její spuštění. Lidé, kteří během jednání vznášeli dotazy, jsou ale k vysvětlení skeptičtí. Dva zadržené kamiony, naplněné asi čtyřiceti tunami materiálu, dál zůstávají v rukou úřadů. 

Kde se vzaly, tu se vzaly…odpadky z Itálie

Dva polské kamiony s italským odpadem se v Doksech objevily ve druhé polovině října. Na kamiony mířící do areálu firmy Globodera Group upozornili lidé z okolí. Celníci je zadrželi a odstavili. "Podle dokladů směřoval odpad do Ostravy, skončil ale v Doksech," uvedl k tomu tehdy mluvčí celní správy v Libereckém kraji Martin Stočes.

Robert Topiarz, jednatel firmy Globodera Group, porušení zákona odmítl. Podle jeho vyjádření společnost v areálu zajišťuje materiál z recyklovatelného plastového odpadu. "Jedná se tedy pouze o bezpečný recyklovatelný odpad. V žádném případě se nejedná o směsný, komunální či nebezpečný odpad," řekl.

Vedoucí oddělení odpadového hospodářství oblastního inspektorátu České inspekce životního prostředí Liberec Danuše Hráská v té době uvedla, že v Doksech nejde o tříděný odpad, který by se měl v Česku zpracovat; v odpadu byly i jiné příměsi: kovy, skelná vata a také lepenka.

autor: Jiří Jelínek | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související