Některé scény se nátačely i 23krát. Bývalí dětští herci vzpomínají na filmování s Věrou Plívovou Šimkovou

V neděli 13. října 2024 zemřela ve věku 90 let režisérka a scénáristka, rodačka z Lomnice nad Popelkou, Věra Plívová Šimková. V rozhovoru z rozhlasového archivu si připomeneme, jak na natáčení jednoho z jejich filmů, Lišáci, Myšáci a Šibeničák, vzpomínali před lety dětští herci. Představitelů Zrzka, Dýmáka a Vincka, tedy Milana Bakeše, Vladimíra Riegra a Zdeňka Tůmy se tehdy ptala moderátorka Iveta Kalátová.

Zleva je Zrzek - Zdeněk Tůma, uprostřed Dýmák - Milan Bakeš a vpravo je Vincek - Vladimír Rieger. S mikrofonem klečící Iveta Kalátová

Byl jednou jeden kopeček a na kopečku zvoneček. Zvoneček, pod ním kaplička, vedle kapličky márnička. A za márničkou šibenice! Přes 50 let nás vrací český film Lišáci, Myšáci a Šibeničák režisérky Věry Plívové –Šimkové do podhorské zasněžené vesnice pod vrchem Šibeničák, kde se odehrávají radosti i strasti Myšáka, Dýmáka, Vincka, Zrzouna a jeho věrné kamarádky Barborky.

Film se vryl do paměti nejenom nám divákům, ale i samotným dětským představitelům. Milan Bakeš, který si zahrál postavu baculatého Dýmáka, dodnes vzpomíná na scénu, kdy ho Myšák, kterého ztvárnil Jan Kraus (tomu bylo v době natáčení už neuvěřitelných 17 let) táhl na laně za koněm. Za scénu, ze které si odnesl kromě roztrhaných kalhot, modřin a boulí, prý dostal dvojnásobný honorář.

„Některé záběry se však natáčely i 23krát, například scéna, kdy nám Zrzek ukrad koně Ďábla, a my ho honili,“ vzpomíná si Vladimír Rieger, který si zahrál roli Vincka.

A co se vybavuje samotnému Zrzkovi – Zdeňkovi Tůmovi? „Skoro všechno jsme točili bez rukavic, vždycky mezi natáčením na nás hodili americké letecké bundy s kožíškem, abychom se alespoň trochu zahřáli.“

A jaká byla paní režisérka Věra Plívová –Šimková? Dýmák, Zrzek i Vincek se shodují v tom, že to pro ně byla v době natáčení jejich druhá máma. Tou skutečnou mámou však byla tomu nejmenšímu dětskému herci Tomáši Šimkovi (někdejší starosta Chuchelny), sedícímu na nočníku ve světnici.

Poslechněte si rozhovor z rozhlasového archivu (naročený v roce 2015).

Spustit audio