Některé kempy v Libereckém kraji v letní sezoně zdraží. Jak se změní ceny v oblíbených lokalitách

13. duben 2023 09:20

Blíží se letní sezona a většina tuzemských kempů se na ni už začala připravovat. A je zjevné, že velká část provozovatelů přemýšlí nad navýšením cen za ubytování, někteří už k tomuto kroku přistoupili.

Čtěte také

Většina kempů, které Český rozhlas oslovil, k nějaké úpravě cen pro rok 2023 přistoupila. Například autokemp Sedmihorky v Českém ráji základní sazbu navýšil na 170 korun na noc plus místní dvacetikorunový poplatek. Meziročně se tak cena zvedla o 50 korun. K tomu je pak nutné přičíst ještě poplatek za stan, který je 125 až 250 korun za noc, podle velikosti.

Sedmihorky jsou ve „vyšší“ kategorii kempů, v menších kempech lidé zpravidla zaplatí o něco méně. Například v harrachovské Jiskře je základní sazba 110 korun za osobu a noc. Obecně je nárůst cen okolo 10 až 20 procent podle kategorie ubytování.

Například autokemp Borný u Máchova jezera nechává ceny stejné, jako v roce 2022; základní sazba 100 korun za dospělého a 100 korun za stan. Poplatek městu Doksy je v tomto případě 30 korun za osobu a noc.

Podle jednatele Vladimíra Reicherta bude kemp ceny případně navyšovat až pro rok 2024. I přes rostoucí náklady na energie a správu zařízení, chce kemp zůstat konkurenceschopný. Naproti přes jezero je kemp Borný, tam uvedli, že s navýšením ceny rozhodně počítají, ale zatím nestanovili o kolik.

Začátek sezóny a novinky

Ve zmiňovaných Sedmihorkách už sezóna začala s Velikonoci, což je zároveň letošní novinka, protože dřív tento kemp na zimu vůbec nezavíral. Podle vedoucího Pavla Staffena o znovuzavedení zimního provozu rozhodne úspěch právě nadcházející sezóny.

Většina kempů začne fungovat nejdřív na začátku května. Co se týká jiných novinek, příliš jich provozovatelé nepřipravili. Například Jana Kalousová z rekreačního areálu Poslův Mlýn prozradila, že zavádějí pravidelné animační programy hlavně pro děti. Kapacity areálu jsou ale už až do konce prázdnin vyprodané.

Spustit audio

Související