Nejdražší opravu silnice chystá Liberecký kraj na Semilsku

2. leden 2019 08:36

Dělníci začnou už za několik měsíců s opravami silnic druhé a třetí třídy. Letos by se měly rozjet hlavně projekty financované z evropských fondů.

Náměstek hejtmana pro dopravu Marek Pieter ze Starostů pro Liberecký kraj už před koncem roku prozradil, kde je nejvíc potřeba silnice opravit: „Oblast, která je připravená, je Jablonecko a Semilsko, tam jsou komunikace v nejhorším stavu.“

Velkou investici chystá kraj na čtyřkilometrovém úseku v Benešově u Semil. Rekonstrukce bude stát 465 miliónů korun. Jde o vůbec nejdražší opravu silnice v historii existence kraje. Větší část by měly uhradit evropské fondy. Ty ale vždy zaplatí jen část peněz, zbytek musí doplatit kraj, který by dal v tomto případě ze svého zhruba 60 milionů korun. Náměstek Pieter přiblížil, proč je celková částka tak vysoká: „Velký problém podle stavby je to, že u silnice se musí udělat opěrné zdi – jak nad, tak i pod u Jizery. Jsou to drahé objekty.“

Plánovaný obchvat města Zákupy

Letos by měla začít stavba dlouho očekávaného obchvatu Zákup na Českolipsku. Město chce, aby po obchvatu jezdily kamiony a těžká doprava a nezajížděly tak do města. Před několika lety nový obchvat takto pomohl třeba Dubé na Českolipsku.

Lepší silnici chce mít kraj i v bývalém vojenském prostoru Ralsko. Zrenovovaná silnice druhé třídy z Mimoně na Českolipsku směrem na Mnichovo Hradiště se začne dělat na jaře. Cílem kraje je celkově vylepšit velmi špatný stav silnic právě v bývalém vojenském prostoru. V jarních měsících začnou dělníci kopat i na silnici z Turnova na hranice se Středočeským krajem.

Práce dokončí třeba v Jablonném

V Jablonném v Podještědí budou pokračovat opravy přerušené minulý rok. Stavbaři se do města vrátí na jaře, kdy budou rekonstruovat náměstí. Skončit by měli v létě. Všechno ale může zkomplikovat archeologický průzkum. Jablonné totiž patří v kraji k nejcennějším lokalitám s městským osídlením.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související