Nejhorší díry na silnicích v Česku? Patří mezi ně i ty ze Semil

19. listopad 2018 08:46

Pokud jste jeli Nádražní ulicí v Semilech a vaše auto se začalo třást, je možné, že jste projeli jednu z nejhorších silničních děr v republice. Skončila na pátém místě v anketě internetového serveru Výmoly.cz.

Podle serveru je výtluk v Nádražní ulici už od loňského léta opravený. Ale ani to nezabránilo tomu, aby se v hlasování umístil na celkovém pátém místě. Jen o dvě místa pod ním najdeme výmoly na cestě do osady Sekerkovy Loučky nedaleko Mírové pod Kozákovem. I tam už je ale opraveno. Server nicméně neuvádí, jestli jde o kompletní opravu vozovky nebo jen provizorní záplatování. Podle Petra Čaníka, autora projektu Výmoly.cz, je obecně záplata rychlejší.

„U jednotlivého výtluku je reakční doba silničářů velmi rychlá. Je to otázka týdne, čtrnácti dnů až tří týdnů, kdy přijedou a dají to dohromady. U delších úseků to musejí plánovat, aby to bylo efektivní, a v tu chvíli se to natahuje,“ uvádí Petr Čaník.

Výmoly Libereckého kraje už „bodovaly“

Před dvěma lety se na prvním místě ankety umístil taky výtluk z Libereckého kraje. Šlo o díru na silnici druhé třídy číslo 259 poblíž hradu Houska.

Kritických míst je v našem kraji víc, třeba na Českolipsku ze Cvikova do Lindavy a dál směrem na Brniště a Zákupy. Tam jsou podle webu desítky děr. Dobrou zprávou může být, že úsek třetí třídy Cvikov – Lindava je v plánu oprav krajských silničářů hned na příští rok. Český rozhlas o tom získal informace od tiskového odboru krajského úřadu.

Podle letošní ankety Výmoly.cz je ten úplně nejhorší výtluk na silnici v obci Lhota Rapotina na Blanensku. Ankety se zúčastnily celkově desítky tisíc českých řidičů.

Web Výmoly.cz mapuje aktuální stav českých vozovek
autor: Jan Charvát