Národní centrum kybernetické bezpečnosti varuje před podvodnými emaily o zaplacení dluhu. Obsahují vir

Českem se šíří podvodné e-maily se zavirovanou přílohou. Upozorňuje na to Národní centrum kybernetické bezpečnosti.

Zpráva upozorňuje adresáta na údajný dluh a chce po něm kontrolu přiložených informací o platbě. Podle centra je e-mail napsaný dobrou češtinou se zvláštním slovosledem. Příloha ale obsahuje malware, který po otevření nahraje do počítače vir. Úřad doporučuje neotvírat přílohu ani na email nereagovat.

Jak nový nebezpečný mail vypadá?

V textu se píše: „Po prozkoumání dokumentů za minulý 2019 rok jsme zjistili, že vámi není splacen dluh za žádost číslo…“ Následuje dlouhé číslo a částka. Text je na rozdíl od jiných podvodných mailů napsaný docela slušně česky, není to čeština z internetového překladače. I když jsou tam některé divné obraty třeba: „Prosím pošlete nám co nejdřív data v datu a způsobu provedení platby.“ Maily, které zachytili v Národním centru kybernetické bezpečnosti, jsou podepsané jakýmsi Františkem Hradeckým.

Když mail otevřu, znamená to nákazu počítače?

Ne, nesmíme ale otevřít přílohu. Ta potom nainstaluje škodlivý program takzvaný malware. Maily o dluzích otevřít můžete, ale u podezřelého mailu, nesmíte klikat na přílohu. V tomto případě vypadá jako soubor ve Wordu - konkrétně tři nuly, pomlčka, pak nějaké číslo a přípona .doc.

Zavirovaná je příloha

Na první pohled je to neškodný wordovský dokument. Národní centrum kybernetické bezpečnosti, které je součástí Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost, zachytilo takových mailů víc. Někde se mluví o nezaplacených fakturách, ale většinou jde o výzvu k zaplacení, v textu ale chybí číslo účtu. Příjemce je tak nucený si rozkliknout přílohu, v té je ale vir.

autoři: Martin Karlík , reČRoL
Spustit audio