Nadace Euronisa při benefiční aukci v Liberci dražila umělecká díla za 800 000 korun

Peníze poputují k potřebným v Libereckém kraji a Šluknovském výběžku.

Litografie Elementy herce a malíře Jana Kanyzy, obraz Přátelské setkání malíře Adolfa Borna a skleněná váza Gejzír z hlubin země Jana Slaniny už mají své nové majitele. Liberecká Nadace Euronisa je společně s dalšími uměleckými díly vydražila za nejvyšší cenu.

K dispozici měla 180 obrazů, skleněných plastik a keramických předmětů za 800 tisíc korun. Peníze pomůžou handicapovaným a sociálně slabým z Libereckého kraje a Šluknovského výběžku.

„Mám spadeno na pana Kanyzu, kterého jsem si už vloni jednoho koupila a ráda bych v tom pokračovala. Ráda mám také pana Zoubka a občas mi dělají radost i neznámí autoři,“ popisuje své nákupní plány jedna z dražitelek Vlasta Šormová.

Umělci musejí svá díla nadaci věnovat. „Do této aukce jsme věnoval dvě krajiny, tak jsem zvědav, jestli se vydraží,“ popisuje své pocity Vít Příkazský.

Nadace Euronisa oslavila vloni dvacet let existence. „Za tu dobu nám svými díly přispěly zhruba čtyři stovky umělců a celkový zisk už překročil 13 milionů korun,“ vypočítává Lydie Halamová, předsedkyně správní rady nadace.

Finanční pomoc od Nadace Euronisa získala například semilská organizace, která se stará o nevidomé a slabozraké, spolek Slunce všem z Turnova, který založili rodiče dětí postižených autismem, anebo spolek Amélie, kde se setkávají onkologicky nemocní lidé.

autor: Eva Malá
Spustit audio