Na vlastní oči i uši: Návštěva v brusičské dílně

5. červenec 2021, aktualizováno

Když před mnoha lety pokrývali manželé Ševčíkovi zdi svého bytu koberci, aby při broušení skla nerušili sousedy, netušili, že o jejich originální hluboký brus projeví zájem japonský císařský dvůr, čínský prezident nebo arabští šejkové. S manželi Ševčíkovými a s jejich syny pokračovateli se projdeme dílnami a nahlédneme do procesu mistrné práce brusičů.

Obvykle si Iveta Kalátová zve hosty do našeho studia, tentokrát to ale bylo jinak. Ona sama byla hostem u rodiny Ševčíků v jejich sklářské dílně v Železném Brodě.

Paní Jitka s manželem Ladislavem a syny Ladislavem a Vojtěchem ji seznámili s broušením skla. Jaké jsou druhy broušení skla, jaké používají brusiči techniky, jak moc záleží na síle a hloubce brusu… Naše redaktorka taky měla možnost sama vyzkoušet, že například váza je po vybroušení asi o třetinu lehčí; brusič nebo brusička tedy musí mít i svaly.

Nastupující generace

Ladislav Ševčík junior se „ve skle“ pohyboval už od dětství a, jak sám říká, rodiče mu prozradili, že už když začal chodit, začal také brousit, jeho život je tedy prakticky jenom o broušení, o skle. Po střední škole pracuje v dílně rodičů už naplno.

V roce 2021 za sebou mají Ševčíkovi 30 let existence své firmy. A motivace je pořád obrovská. Jejich sklo mají v Japonsku na císařském dvoře, odebírá ho čínský prezident i arabští šejkové. Ve své brusírně mají stroje, které pamatují i založení firmy, i stroje, které byly vyvinuty přesně pro jejich potřebu. Nechávali si je dělat podle starých nákresů.

Jaký je rozdíl mezi broušením a rytím skla? Jak dlouho trvá vyrobit třeba vázu? Jak se docílí toho, aby broušená karafa nepropouštěla vodu? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související