Na Vánoce připravujeme asi 15 tisíc vánoček, je to výhradně ruční výroba, říká pekař Mašek

Vánočka… Bez tohoto klasického pečiva si Vánoce dokážeme těžko představit. O tom, jak vypadaly staré receptury, v čem se liší od těch současných, i o kouzlu teplého chleba, si s pekařem Janem Maškem povídala Iveta Kalátová.

Vánočkám se dřív také říkalo „štědrovka“, měla by tedy být opravdu vymazlená…
Jan Mašek, pekař

Pekař Jan Mašek

V kolik hodin vstává pekař v 21. století? Jak se pekařský obor změnil od dob dědečka pana Maška? Jak důležitá je v pekárně správná mouka? V čem je tajemství správné vánočky? Proč lidé tak rádi „okousávají“ kůrku z čerstvého chleba? A jak se provozovny pekařství dotýká aktuální epidemická situace?
Poslechněte si rozhovor.

Spustit audio

Související