Na Vánoce připravujeme asi 15 tisíc vánoček, je to výhradně ruční výroba, říká pekař Mašek
Vánočka… Bez tohoto klasického pečiva si Vánoce dokážeme těžko představit. O tom, jak vypadaly staré receptury, v čem se liší od těch současných, i o kouzlu teplého chleba, si s pekařem Janem Maškem povídala Iveta Kalátová.
Vánočkám se dřív také říkalo „štědrovka“, měla by tedy být opravdu vymazlená…
Jan Mašek, pekař
V kolik hodin vstává pekař v 21. století? Jak se pekařský obor změnil od dob dědečka pana Maška? Jak důležitá je v pekárně správná mouka? V čem je tajemství správné vánočky? Proč lidé tak rádi „okousávají“ kůrku z čerstvého chleba? A jak se provozovny pekařství dotýká aktuální epidemická situace?
Poslechněte si rozhovor.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.