Šestnáctiletý sdruženář Lukáš Doležal pokračuje v rodinné tradici, lyžím se věnovali i děda a tatínek

Profese se někdy dědí z otce na syna. A také z dědy na vnuka. Takový je příběh nedávného vítěze zimních olympijských her mládeže, sdruženáře Lukáše Doležala.

Čtěte také

Městys Machov v Královéhradeckém kraji má jen něco málo přes tisíc obyvatel. Už má ale zlatého medailistu ze zimních olympijských her mládeže: Šestnáctiletého Lukáše Doležala. Aktuálně reprezentuje libereckou Duklu a navazuje na rodinnou tradici.

Zimním sportům se věnovali už jeho děda a tatínek. Oba ho na závodech, alespoň na těch v Čechách, doprovází. Lukáš Doležal je pokračovatelem rodu, kde má lyžování tradici. Ke svým úspěchům přidal zlatou medailí ze zimních olympijských her mládeže a před sebou má juniorské mistrovství světa v Kanadě.

Na závodech v Harrachově si se všemi třemi Doležaly povídal redaktor Pavel Petr, poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.