Na ovocných koláčích tukem na drobence šetřete, na sušších přidejte. A ozvláštněte ji třeba oříšky

24. listopad 2023

Drobenka alias to nejlepší na konec! Dozdobí kynuté koláčky a dá se velmi snadno vyrobit. Jak na to, poradí Babské rady.

Pojďme na to: 5 lžic hrubé mouky, 2 lžíce cukru krystalu, 60 g másla, vidličkou směs zpracujeme do požadované hmoty rychle a bez větší námahy. Obecně platí poměr tuku, cukru a mouky 1:1:2. Na ovocných koláčích můžete tukem šetřit, protože náplň pustí šťávu.

Naopak do drobenky na sušší koláče (například povidlové) tuk přidejte. Na poctivý švestkový koláč se hodí drobenku doplnit o mletý mák nebo ji úplně nahradit mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem.

Přidat se dají i drcené oříšky, zkusit můžete skořici, kokos, kakao. Sladit lze medem nebo javorovým sirupem, případně mouku v drobence vyměnit za jemně mleté ovesné vločky.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.

    František Novotný, moderátor

    setkani_2100x1400.jpg

    Setkání s Karlem Čapkem

    Koupit

    Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.