Na Českolipsku se budou nově prohánět divocí koně. Kdy a kde přesně na ně můžeme narazit?

19. červenec 2019 07:48

V okolí řeky Ploučnice na Českolipsku budou spásat trávu divocí koně z Anglie. Jde o další oblast Česka, kde se tato zvířata objeví.

Koně přijedou ze západoevropské země, ačkoli už první přírůstky odchovali i přímo v Česku. Anglické kopytníky však zvolili ochránci přírody proto, aby existovala větší pestrost pro budoucí rozmnožování a pro vytvoření stabilní populace. Díky tomuto opatření by se mělo zamezit tomu, že se rozmnoží příbuzní koně.

Jejich vysazení je podle ředitele společnosti Česká krajina Dalibora Dostála pro přírodu velice prospěšné. „V lokalitách jako jsou například bývalé vojenské újezdy nebo meandry Ploučnice koně představují jednak nejpřirozenější a jednak dlouhodobě nejefektivnější způsob péče o krajinu,“ vysvětluje Dalibor Dostál. Mimo to ekologové doufají, že se na Českolipsku podaří díky divokým koním zachránit před vyhynutím některé druhy motýlů a zachovat luční kvítí.

S koňmi ve volné přírodě se již můžeme setkat třeba na jižní Moravě nebo na Nymbursku ve středních Čechách. Po sčítání letošních přírůstků vědci aktuálně evidují v pěti rezervacích 111 divokých koní. Nejvíce jich je ve středočeských Milovicích, kde se nachází 71 jedinců. V Národním parku Podyjí na Jižní Moravě pak žije celkem 20 koní.

Kdy se koně v okolí Ploučnice objeví?

Podle Dalibora Dostála by se měly začít stavět velké ohrady kolem meandrů řeky už letos v září. Zvířata zde chtějí zoologové vypustit na podzim nebo v zimě. „Dosud jsme uvažovali o osmi až dvanácti jedincích, nicméně konečné číslo bude upřesněno až při dokončování celého projektu,“ dodává ředitel společnosti Česká krajina.

Financování transportu a dalších náležitostí zajišťuje společnost zejména z evropských dotací.

autoři: Jan Charvát ,
Spustit audio

Související