Na Českolipsku se autobusový dopravce potýká s nedostatkem řidičů. Část ranních spojů nevyjela

20. prosinec 2021 12:06

Kvůli většímu množství řidičů v pracovní neschopnosti na Českolipsku v pondělí 20. prosince nevyjelo několik spojů. Podle dopravce jde o ojedinělý problém a už od 21. prosince by vše mělo být zase v pořádku.

Čtěte také

Podle posledních informací šlo o zhruba 10 spojů. Konkrétně nevyjely ranní autobusy z Nového Boru nebo Kamenického Šenova směřující do Liberce. Přerušené v obou směrech bylo také spojení mezi Mimoní a Jablonným v Podještědí. Z Mimoně se lidé nedostali ani autobusem před 7:15 do České Lípy. V současnosti by měla být situace stabilizovaná a od úterý 21. prosince mají opět vyjet všechny spoje.  

Liberecký kraj uvedl, že za absence řidičů může nákaza nemocí covid-19. Řada lidí je také v izolaci spolu se svými dětmi. Jak Českému rozhlasu řekl předseda představenstva ČSAD Liberec Martin Bobek, mezi absentujícími řidiči jsou ve více případech také ti, kdo měli naplánovaný nějaký lékařský zákrok. Zároveň téměř není „kde brát“. Dřív bylo zvykem, že si dopravci mezi sebou řidiče v případě výpadků půjčovali. Na hraně kapacit jsou teď ale prakticky všichni.

Firma podle Martina Bobka sehnala brigádníky a zároveň se snaží zapojit všechny ve firmě, kdo mají oprávnění řídit autobus. Na Českolipsku jde o nového dopravce, na zdejších linkách má za sebou teprve týden provozu, ale delší dobu působí na Liberecku.

Aktuálně nezbývá nic jiného, než řidiče mezi jednotlivými středisky operativně přesouvat. Předseda představenstva dodal, že doufá, že už žádný výpadek nenastane, ale úplně vyloučit prý takovou situaci nemůže.

Spustit audio

Související