Českolipská starostka ocenila muže, který pomohl přepadené seniorce

14. prosinec 2021 08:56

Pětadvacetiletý muž začátkem prosince pomohl přepadené seniorce a dopadl pachatele. Na českolipské radnici za svůj čin od města obdržel pamětní minci a šek na pět tisíc korun. Odnesl si také medaili od Krajského ředitelství Policie České republiky.

Seniorka byla na cestě z kostela. Sedmadvacetiletý pachatel ji povalil na zem, vytrhl ji kabelku a utekl. Ležící ženu následně zahlédl Petr Grundzo, vzal ji k sobě do auta a společně pachatele vypátrali na autobusovém nádraží. Přivolaná policie muže, který seniorku přepadl, zadržela, hrozí mu deset let vězení. Starostka Jitka Volfová z hnutí ANO uvedla, že příběh dává naději, že dobří lidé nevymizeli.

„(…) Takto krásné lidské příběhy je třeba ocenit, vyzdvihnout je a dát za příklad ostatním. (…) Malý dárek od města Česká Lípa je výrazem vděčnosti za pomoc druhým. Těší mě, že v České Lípě žijí lidé, kterým není lhostejný osud druhých,“ řekla českolipská starostka.

„Čin pana Grundzy je činem výjimečným, ke kterému nedochází tak často. I proto je to čin hodný ocenění. To, co udělal, jistě pomůže obyvatelům České Lípy zvýšit jejich pocit bezpečí, protože vědí, že jsou mezi námi lidé, kteří se druhých zastanou,“ řekl při předání medaile plk. Ing. Ondřej Musil, ředitel Krajského ředitelství Policie Libereckého kraje.

Samotný Petr Grundza nechtěl o výjimečnosti svého chování příliš mluvit. „Bylo mi paní moc líto. Měli bychom mít úctu ke starým lidem, i proto jsem neváhal paní pomoci,“ uvedl krátce.

autoři: Jiří Jelínek , reČRoL | zdroj: Město Česká Lípa
Spustit audio

Související