Možnosti vybrat si a zároveň pohlídat lepek v jídle jsou, můžete i mlsat, říká nutriční terapeutka
Na křupavý rohlík nebo voňavý pšeničnožitný chléb by měli zapomenout lidé, kteří mají onemocnění celiakie. Jak si i přesto dopřát pečivo, které neublíží, poradí zkušená nutriční terapeutka Romana Šrytrová, se kterou si připomeneme, jaké jsou nejčastější příznaky tohoto onemocnění, v čem spočívá, jak si sestavit jídelníček, a také přidá recepty na zdravé mlsání.
Související
-
Celiakie: Jak Vám alergie na lepek změní život
Celiakie je neléčitelné onemocnění, které se projevuje nesnášenlivostí lepku. S nutriční terapeutkou Evou Drobníkovou si Pavel Kudrna povídal o tom, co nemoc způsobuje.
-
Držet bezlepkovou dietu bez důvodu nikomu nepomůže
Čemu se v jídelníčku vyhnout při bezlepkové dietě? Je průjem příznakem Covid-19? Nejen na tyto otázky odpovídá nutriční poradkyně z FN Plzeň Jaroslava Kreuzbergová.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.