Ministerstvo životního prostředí shromažďuje námitky proti způsobu likvidace odpadních vod v polských Jakušicích

8. březen 2023 11:34

Odpadní vody vypouštěné z nového Centra běžeckého lyžování a biatlonu v polských Jakušicích nebudou mít negativní vliv na vodní toky na české straně Krkonoš. Takový je závěr dokumentu, který posuzoval vliv odpadních vod z Jakušic na životní prostředí.

Čtěte také

Centrum sportu v Jakušicích se prezentuje jako nejmodernější biatlonový stadion v Evropě. Kvůli vysokým nákladům se tam ale nevybudovala kanalizace. Odpadní vody mají skončit v lokální čističce a z ní pak odtéct do potoka Milnice, který pokračuje dál do Harrachova.

Právě vypouštění odpadních vod do Milnice kritizovala Správa Krkonošského národního parku, Povodí Labe i Liberecký kraj. Do Milnice se mohou dostat znečištěné látky, které ohrozí biodiverzitu toku. To ale Poláci vylučují.

České ministerstvo životního prostředí teď zjišťuje, zda příslušné úřady a obce na české straně mají zájem o mezistátní konzultace, které by situaci řešily. Námitky proti závěrům posouzení je možné zasílat na české ministerstvo životního prostředí do 6. dubna 2023.

Spustit audio

Související