Mezinárodní festival Lípa Musica zahájí v Hejnicích nositelé dvou cen Grammy

17. září 2019 11:06

V Hejnicích začíná 18. ročník mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica. Zahájí ho nositelé dvou cen Grammy, The King´s singers z Velké Británie.

V barokním klášterním komplexu v Hejnicích na Frýdlantsku dnes Koncertem pro Liberecký kraj slavnostně začne mezinárodní hudební festival Lípa Musica. V chrámu Navštívení Panny Marie ho zahájí britský vokální sextet The King´s singers a hostem koncertu bude i dětský pěvecký sbor Severáček z Liberce.

Členové britského sextetu The King´s singers a dětského pěveckého sboru Severáček

„V tom prostoru je cítit obrovská energie, obrovské nadšení,“ říká Jonathan Howard, jeden ze členů britského sextetu. „Už když jsme tu skladbu slyšeli na začátku, tak byla velmi krásná a velmi dobře provedená. Je neuvěřitelné, jak moc se pak ještě změnila a kolik se s tou energií dá udělat za jeden workshop. To je možné jen díky veliké vůli chtít se něco naučit a schopnosti rychle reagovat, a to je přesně to, co má Severáček,“ dodává.

„Pro nás je spolupráce s The King´s singers, řekla bych, z říše snů,“ usmívá se liberecká sbormistryně Silvie Pálková. „Myslím si, že to setkání těchto renomovaných pěvců s našimi dětmi je neskutečně přínosné.“

„Ta práce mi dělá takovou radost, když můžeme mluvit stejným jazykem, jakým je hudba. Můžeme dohromady vytvořit něco krásného a moc se těším, až s nimi budeme zpívat,“ říká další ze členů sextetu Edward Button.

Zahajovacímu koncertu předcházela společná zkouška obou souborů, na které natáčela naše reportérka Lucie Fürstová.

Festival nabídne až do začátku listopadu více než 20 koncertů a dalších představení. Podle jednoho z organizátorů bude každý z nich velikou událostí. „Jednou z těch hlavních bude samozřejmě hostování geniálního houslisty Josefa Špačka, který je letos uměleckým garantem festivalu,“ dodává Marek Šulc. Letošní ročník vyvrcholí v Novém Boru.

autoři: Lucie Fürstová ,
Spustit audio

Související