„Celý život dělám to, co je mým koníčkem,“ říká liberecký hudebník Rudolf Mihulka

17. září 2019

Liberec má tři nové držitele medaile města. Čestné ocenění získali hudebníci Rudolf Mihulka a Karel Hájek. In memoriam bylo uděleno Petru Vostřákovi.

Petr Vostřák byl známý provozovatel kulturních a společenských akcí a hudebních festivalů. Zemřel vloni v sedmdesáti letech. Medaili města obdržel i všestranný hudebník Karel Hájek, který mimo jiné už šedesát let hraje v liberecké obřadní síni na varhany. A hudbě se věnuje i třetí nově oceněný kapelník a propagátor jazzu, Rudolf Mihulka, který za svůj život předal své zkušenosti už stovkám žáků a dosud vyučuje děti na Základní umělecké škole v Liberci.

27. září mu bude 84 let a stále předává svou lásku k hudbě dál. „Je to pěkná práce s dětmi. To člověk nemůže dělat jenom proto, že musí. To s dětmi není možné,“ vysvětluje pedagog.

Roku 1962 založil Rudolf Mihulka společně s bratrem v Liberci v té době slavnou kapelu Combo 62. „Jedním z našich cílů bylo hrát dobrý jazz a myslím, že se to povedlo,“ říká oceněný hudebník. Naproti kavárně Nisa byl tehdy také liberecké Jazz klub. „V přízemí byl takový sál, takové malé divadýlko. Později nám na chvilku zakázali činnost, asi na rok, a nesměli jsme zpívat anglické texty,“ vzpomíná. Poté se dle jeho slov podařilo sehnat nový prostor, takzvanou kavárnu Centrum na Králově háji, v jejíž prostorách často zaznívaly i nástroje předních hudebníků z Čech i ze zahraničí.

Jazzovou muziku začal na škole vyučovat v roce 1967 a založil také první jazzový orchestr. S bývalými žáky se Rudolf Mihulka pravidelně schází. „V Liberci máme jeden koncert většinou v období Vánoc a druhý v červnu. Dáme dohromady kapelu a hrajeme skladby, které jsme kdysi hrávali,“ dodává hudebník s úsměvem.

autoři: Lucie Fürstová ,
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.