Město Liberec odvolalo ombudsmanku, která pomáhala seniorům a invalidům

11. leden 2021 10:19

Podle tiskové zprávy magistrátu skončila ombudsmanka ve funkci kvůli zneuctění židovské symboliky.

Ombudsmanka liberecké příspěvkové organizace Komunitní centrum Kontakt skončila ve funkci. Při sobotních protestech proti vládním koronavirovým opatřením a očkování (9. ledna 2021) si na oblečení připnula žlutou šesticípou hvězdu s nápisem Neočkovaný. Na jejím okamžitém odvolání se shodli náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj) a ředitel Kontaktu Michael Dufek.

Čtěte také

Ombudsmanka byla ve funkci od dubna 2019. Pomáhala seniorům a invalidům s řešením problémů s bydlením, bezpečností, dluhy či úřady. Kontakt v Liberci nabízí různé aktivity seniorům zhruba 14 let. Zabývá se problémy seniorů a invalidních důchodců, například uzavíráním nevýhodných smluv či špatnou orientací v sociálních dávkách. Náměstek Langr České tiskové kanceláři řekl, že ombudsmance byla ukončena dohoda o pracovní činnosti. Nebyla tedy zaměstnancem ani magistrátu, ani příspěvkové organizace, dodal. „Připnutí žluté židovské hvězdy s nápisem Neočkovaný je pro mě jako původem historika absolutně neakceptovatelné jednání. Velmi silně souzním s odkazem holokaustu i jeho mnohamilionových obětí, takže jeho zneužití v aktuální koronavirové krizi je pro mě mimo veškeré chápání," uvedl v tiskové zprávě náměstek Langr.

Podle něj nejde v tomto případě mluvit o svobodě myšlení a vyjadřování. „Ombudsman je jedinečná pozice, která musí být spojena i s vysokou morální účastí ve veřejném dění," dodal. Za názorem náměstka stojí i příspěvková organizace. „Byť (ombudsmanka) nikdy nespojovala své osobní aktivity a postoje s touto pozicí, přerostla jejich intenzita únosnou míru takovým způsobem, že zatáhla naši organizaci do prostředí, jehož součástí být v žádném případě nechce. Vyjádření svobodného názoru je v pořádku, zvolená forma je z mého pohledu nešťastná a nepřijatelná," doplnil Dufek.

Nového seniorského ombudsmana chtějí město s Kontaktem najít v následujících týdnech. „Přestože senioři aktuálně řeší především záležitosti spojené s koronavirem, obávám se, že během jara a léta významně naroste agenda hlavně dluhové i bytové problematiky. Proto bychom pozici ombudsmana chtěli obsadit co nejdříve. Tipy na vhodné kandidáty už máme," dodal náměstek Langr.

Bývalá seniorská obmbudsmanka, která musela kvůli zneuctění židovské symboliky ukončit svou práci pro liberecké Komunitní centrum Kontakt, se hájí na sociálních sítích. Vládní nařízení, jejichž cílem je zpomalit šíření koronaviru a zmírnit dopady rostoucího počtu nakažených, v něm přirovnává k šikaně, kterou zažívali Židé za holokaustu. „V nařízeních, šikaně a zákazech je to podobné," uvedla. I pro ně (Židy) podle ní platila jiná pravidla a celá řada omezení. Nacisté je označili židovskou hvězdou jako nežádoucí. Právě žlutou šesticípou hvězdu s nápisem „Neočkovaný" si Tarabová při nedávných protestech proti vládním koronavirovým opatřením a očkování připnula na oblečení. „Chtěli jsme na to upozornit, aby si to lidi uvědomili. Stojím si za tím. To 'Neočkovaný' znamená člověk, na kterého se ukazuje, že je třídní nepřítel. Za všechno můžeme, protože se nechceme očkovat a nechceme se testovat," řekla.

Zneužití a relativizaci symbolu už odsoudily Federace židovských obcí a Nadační fond obětem holocaustu.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související