Mám plnou pracovnu, kdo má stodolu, je na tom daleko lépe, připouští sběratel rádií Jan Mergl

Telefunken, Sonáta, nebo první přenosné tranzistorové přijímače vyrobené v Československu. To je krátký výčet exponátů z obsáhlé sbírky Jana Mergla, sběratele a předsedy společnosti HIFI klub Liberec.

Čtěte také

HIFI klub Liberec vystavuje své historické skvosty ve vestibulu Krajského úřadu v Liberci v rámci stoletého výročí rozhlasového vysílání.

„To byla taková malá krabička, začínalo to T58kou, to byl první tranzistorový přijímač, který se u nás vyráběl. Vyráběla ho Tesla Přelouč, bylo to tranzistorový, na baterie, přenosný, to byl vlastně ten první, co se u nás vyráběl. Kvalita zvuku z toho byla taková, jaká byla,“ usmívá se Jan Mergl.

„Pak se vyráběly ještě menší tranzistorové přijímače, tam už ten zvuk byl opravdu špatný, ale na ty informace to bylo stále dobré,“ dodává.

Pan Mergl je velký sběratel přijímačů rozhlasového vysílání a radiomagnetofonů. „Já toho ale moc nemám a důvod je prostý, záleží, kolik má člověk prostoru. Mám narvanou pracovnu a víc se tam toho už nevejde, už to nemám kam dát. Kdo má nějakou stodolu, je na tom daleko líp. Já měl kamaráda, a ten měl 100 magnetofonů, z toho jsme udělali výstavu o magnetofonech… Já mám asi 30 rádií, 10 magnetofonů a 4 nebo 5 gramofonů,“ říká sběratel.

Na množství pan Mergl nehledí, podle něj je důležité, aby člověk měl hezké věci. „Neříkám úplně špičkové, ale aby se na to hezky koukalo a mělo to nějakou kvalitu,“ vysvětluje.

Jak se předměty do sbírky shánějí a dají se i opravit? Jak se pan Mergl stal sběratelem? Jakou unikátní gramofonovou desku má ve své sbírce? Co je náplní libereckého HIFI klubu? A kdy a jak padlo rozhodnutí uspořádat v sídle Krajského úřadu Libereckého kraje výstavu k 100 letům rozhlasu? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.