Lidé si připomínají vpád okupačních vojsk do tehdejšího Československa 21. srpna 1968

21. srpen 2024 09:32

Před 56 lety vpadla do tehdejšího Československa vojska Varšavské smlouvy. V Liberci zemřelo 9 lidí, dalších 48 bylo zraněno. Po celé republice si lidé srpnové události připomínají pietními akcemi.

Čtěte také

Tanky, obrněné transportéry a další vojenská technika dorazily do Liberce 21. srpna 1968 v asi 2 hodiny ráno. Do davu, který se pak shromáždil před libereckou radnicí, začali vojáci z bezprostřední vzdálenosti střílet. Jeden z tanků také narazil do podloubí na rohu náměstí a proboural ho.

Během srpnových událostí byl v Liberci shodou náhod Václav Havel s hercem Janem Třískou, kteří se pak týden podíleli na mimořádném vysílání v redakci Československého rozhlasu.

Připomínka výročí v Liberci

V úterý 20. srpna 2024 měla k letošnímu výročí ve velkém a malém sále připravený program Krajská vědecká knihovna. Ve středu 21. srpna 2024 v 9 hodin se lidé zúčastnili vzpomínkového shromáždění před libereckou radnicí. Na 17. hodinu je na náměstí Dr. Edvarda Beneše připravený koncert s písněmi Karla Kryla v úpravě Davida Watzla.

Klíčovou událostí v Praze byl boj o vysílání rozhlasu na Vinohradské třídě. Památku padlých při okupaci Československa uctí Český rozhlas na Vinohradské třídě 21. srpna 2024 v 11 hodin. Vzpomínkové akce se účastní zástupci Českého rozhlasu, pamětníci událostí a někteří vrcholní státní představitelé. Podle vedoucí Oddělení komunikace Českého rozhlasu Blanky Bumbálkové potvrdil svou účast prezident České republiky Petr Pavel.

Spustit audio

Související