Liberečtí úředníci pomůžou kolegům z Prahy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL na libereckém úřadu práce představil nové pracoviště - má pomoci ostatním regionům, které nestíhají vyřizovat sociální dávky.

Nápor žadatelů o různé sociální dávky bude teď pomáhat zvládat nové pracoviště na Úřadu práce v Liberci. Některé pobočky totiž nestíhají vyřídit žádosti klientů v zákonné lhůtě.

Na některých úřadech čekají lidé na vyřízení 70 až 150 dní. Největší problém je v Praze, kde jsou ještě žádosti nevyřízené z loňského října. Jde především o příspěvky na bydlení, na živobytí, na mimořádnou okamžitou pomoc a podobně. Z Prahy se teď do Liberce přesunulo sedm tisíc žádostí, které tam ležely nevyřízené několik měsíců.

Klient úřadu práce ani nepozná, že se jeho žádost vyřizuje jinde. Donese nebo elektronicky podá žádost na příslušnou pobočku úřadu práce. A tam, když nebudou stíhat, žádost oskenují a pošlou do Liberce, kde se vyřídí. „Cílem všeho je, aby úřady práce začaly dodržovat zákonné lhůty, které na vyřízení mají, tedy 30 dnů,“ řekl lidovecký ministr práce a sociálních Marián Jurečka.

Pro nové pracoviště v Liberci se nabírali noví zaměstnanci. Teď jich tam je 25 a počítá se rozšířením na 50 lidí. Je to proto, že v Praze, kde jsou největší průtahy, se nedaří nové zaměstnance sehnat, platy na úřadu práce tam nejsou tak atraktivní, aby mohly v metropoli konkurovat. Podle ministra Jurečky je proto lepší nabrat úředníky tam, kde na trhu jsou, což jsou právě příhraniční regiony.  

Spustit audio

Související