Pokud vám výrazně vzrostly výdaje na chod domácnosti, můžete požádat o finanční pomoc Úřad práce ČR

29. březen 2022

Patříte mezi ty, kterým výrazně vzrostly výdaje spojené s chodem domácnosti a nemáte dostatek prostředků na jejich placení? Můžete požádat Úřad práce ČR o pomoc. Může Vám pomoci s úhradou nákladů na bydlení, a to prostřednictvím příspěvku na bydlení, doplatku na bydlení nebo prostřednictvím mimořádné okamžité pomoci.

Martin Horák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Ředitel Úřadu práce v Hradci Králové Mgr. Martin Horák hovoří v naší radioporadně na téma: příspěvek na bydlení a energie aneb Úřad práce ČR a jeho pomoc při finanční tísni spojené s růstem cen energií.

Příspěvek na bydlení

Čtěte také

Primární pomoc státu určená těm, kteří mají kvůli nízkým příjmům potíže s úhradou nákladů na bydlení. Nárok na příspěvek na bydlení má vlastník nebo nájemce bytu či domu, jestliže 30 procent (v Praze 35 procent) jeho příjmů nestačí na zaplacení nájmu a nákladů souvisejících s bydlením.

Oprávněnou osobou, která může požádat o příspěvek na bydlení je vlastník, nájemce nebo podnájemce bytu. Pokud je vlastníkem bytu manžel/manželka, může o dávku příspěvek na bydlení požádat také druhý z manželů, a to na základě práva bydlení odvozeného od vlastnického práva druhého manžela.

Za nájemce nebo podnájemce bytu se považují osoby, které jsou v nájemní smlouvě uvedeni jako nájemci či podnájemci. Splňuje-li podmínky nároku na příspěvek na bydlení více oprávněných osob, náleží příspěvek na bydlení jen jednou, a to na základě dohody těchto osob.

Čtěte také

Za vlastníka bytu se považuje také osoba, která byt užívá na základě služebnosti celého bytu (tzv. věcné břemeno užívání).

Pro rok 2022 může vzniknout nárok na příspěvek na bydlení rovněž vlastníku, který užívá k trvalému bydlení stavbu pro individuální či rodinnou rekreaci.

Bytem se rozumí soubor místností nebo samostatná obytná místnost, které svým stavebně technickým uspořádáním a vybavením splňují požadavky na trvalé bydlení a jsou k tomuto účelu užívání určeny podle stavebního zákona nebo jsou zkolaudovány jako byt.

Doplatek na bydlení

Tato dávka pomoci v hmotné nouzi pomáhá tehdy, když příjmy rodiny či jednotlivce nestačí, ani po přiznání příspěvku na bydlení, na úhradu odůvodněných nákladů souvisejících s bydlením (tj. nájem, služby spojené s bydlením a náklady za dodávky energií).

Máte-li dotazy vztahující se k dávkové pomoci v souvislosti se zvýšenými cenami energií, obraťte se na zaměstnance Úřadu práce ČR osobně na nejbližším kontaktním pracovišti v místě vašeho bydliště nebo volejte na speciální linku: +420 950 180 070

Výše doplatku na bydlení Úřad práce ČR stanoví tak, aby domácnosti po zaplacení odůvodněných nákladů na bydlení zůstala částka na živobytí.

Mimořádná okamžitá pomoc

Prostřednictvím mimořádné okamžité pomoci může Úřad práce ČR poskytnout pomoc v situacích nepříznivého a mimořádného charakteru, kdy je potřeba poskytnout ji bezprostředně. Například se může jednat o situace spojené s finančními problémy v důsledku úhrady nedoplatku za vyúčtované energie.

Čtěte také

U dávky mimořádné okamžité pomoci spojené s energokrizí jsou nastaveny specifické podmínky pro její získání. V tomto případě je podmínkou, že žadatel už přešel od dodavatele poslední instance k jinému dodavateli energií, a od DPI (dodavatelů poslední instance) obdržel vyúčtování uhrazených záloh.

Toto vyúčtování následně předloží Úřadu práce ČR společně se žádostí o Mimořádnou okamžitou pomoc - vyúčtování DPI. Žádost je možné podat na kterémkoli kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR dle místa, kde klient skutečně žije.

Celou radioporadnu s ředitelem Úřadu práce v Hradci Králové Mgr. Martinem Horákem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Martin Horák a Pavla Kindernayová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové
Spustit audio

Související