S náklady na školní pomůcky, obědy, ale i kroužky a družiny může pomoct škola, obec nebo úřad práce

2. září 2022 10:26

Školní pomůcky, sešity, družina, obědy, kroužky... Září a začátek nového školního roku znamenají pro rodiny s dětmi vyšší výdaje. A obzvlášť v době vysoké inflace a prudkého zdražování některé z nich řeší, kde na to vzít. Redaktorka Iva Vokurková zjišťovala, kam se mohou obrátit s prosbou o pomoc rodiny, které na zaplacení zmíněných věcí nemají peníze.

Čtěte také

Na začátek nového školního roku a s tím spojené výdaje musí některé rodiny šetřit s předstihem, a ne vždy to stačí. Nákup školních pomůcek a sešitů stejně jako platba za kroužky, obědy a družinu znamená pro rodinný rozpočet výrazný zásah, rodiče to vyjde na několik tisíc korun za jedno dítě.

K dalším výdajům rodičů na začátku školního roku patří i příspěvek do třídního fondu. Formálně je sice nepovinný, školy ho ale většinou mají nastavený na 1 000 korun na rok. Platí z něj třeba návštěvy divadla nebo třídní fotky.

Za rodiny, které na poplatek do třídního fondu peníze nemají, ho lze uhradit z takzvaného fondu solidarity, kam dobrovolně přispívají ostatní rodiče. V případě větších výdajů, které z něj nelze uhradit v plné výši, nabízejí některé školy splátkový kalendář.

S náklady na vzdělávání dokážou žákům a jejich rodinám pomoci i zřizovatelé škol, tedy města a obce. Někdy mají svůj vlastní fond solidarity, do kterého vkládají i prostředky ze svého rozpočtu.

Rodiny v hmotné nouzi se mohou obrátit i na úřad práce a požádat o mimořádnou okamžitou pomoc. Tuto dávku lze dostat právě i na pořízení školních pomůcek, úhradu družiny a zájmových kroužků.

Děti v hmotné nouzi mají také nárok na obědy zdarma v rámci programu ministerstva práce a sociálních věcí. Škola se ale musí do programu přihlásit. Obědy zdarma pro širší okruh potřebných dětí nabízí i ministerstvo školství.

autoři: Iva Vokurková , reČRoL
Spustit audio

Související