Liberecký kraj posiluje na prázdniny některé vlaky a autobusy a zavádí speciální letní linky

29. červen 2023 12:24

Letní prázdniny s sebou přinášejí příležitost víc cestovat a poznávat nová místa. V Libereckém kraji proto vyjedou i speciální turistické linky.

Čtěte také

Novinkou léta 2023 jsou nostalgické jízdy historickými vlaky. Přes léto se budou konat tradičně na Zubačce, tedy ozubnicové trati z Tanvaldu do Kořenova, dále v Českém ráji, v Martinicích v Krkonoších, na trati Turnov - Lomnice nad Popelkou a dalších místech.

Nostalgické jízdy byly v kraji pořádané už v minulosti, v roce 2023 jich ale bude výrazně víc a hlavně na nich bude platit 24hodinová Síťovka v aplikaci Idolka a také jízdenka Euro-Nisa-Ticket, která platí i v německém a polském příhraničí. Čili držitelé těchto jízdních dokladů nebudou muset v historických vlacích nic doplácet, jak tomu bylo dřív.

Speciální letní linky

Autobusová linka přezdívaná Krkobus, která spojuje východní a západní Krkonoše z Harrachova až na Pomezní Boudy, bude jezdit o prázdninách denně, stejně tak denně bude jezdit autobus z Turnova do Jičína přes Vyskeř, Podtrosecké rybníky a kolem Prachovských skal.

Posílený bude vlak z Liberce do Českosaského Švýcarska nebo takzvaný lužickohorský rychlík z Prahy přes Doksy do Šluknovského výběžku. Nejsou to jediné prázdninové spoje, které mohou turisté využít.

„Bude posílen i provoz na Smědavu, bude jezdit pracovně denní dopolední spoj; bude jezdit například autobus z Liberce k hradu Kost od pátku do neděle, bude jezdit víkendový spěšný vlak Mácháč z Liberce do Doks, těch spojů je spousta,“ dodal jednatel společnosti Korid LK Otto Pospíšil.

Podrobnosti o turistických linkách, stejně jako o cyklobusech, které jezdí do Jizerských hor, do Českého ráje, Krkonoš nebo k Holanským rybníkům na Českolipsku a do Ralska, jsou na webové stránce iidol.cz.

Zájem veřejnosti o letní turistické spoje je velký, nejen mezi obyvateli Libereckého kraje, ale i lidmi, kteří tam přijíždí na dovolenou nebo jen na jednodenní výlet. Cílem Libereckého kraje je, aby lidé při cestování za poznáváním různých míst v regionu využívali raději veřejnou hromadnou dopravu než osobní auta.

Na to, že veřejná doprava je výhodná, cílí i nová kampaň, respektive letní soutěž nazvaná „Chytni autobus“, ve které jde o to vyfotit na mobil co nejvíc autobusů, které nechal kraj polepit obrázky různých turistických míst v regionu a fotku pak zveřejnit na instagramu nebo facebooku. Na konci srpna 2023 proběhne losování a výherci mohou mimo jiné získat roční Síťovku IDOL pro cestování po kraji. Smyslem kampaně je také k veřejné dopravě přitáhnout co nejvíc i mladé lidi.

Spustit audio

Související