Liberecké muzeum jako „Ježíšek“. Rozdalo desítky vitrín

27. únor 2018

Severočeské muzeum v Liberci rozdalo téměř 100 skleněných výstavních vitrín. Teď je zavřené kvůli opravě a staré vitríny už se mu do nových prostor nehodí.

Zájem o muzejní vitríny byl velký, exponáty v nich budou obdivovat návštěvníci muzeí v celém Libereckém kraji. Část z vitrín získali i členové libereckého Boveraclubu, přestěhují je do nově připravovaného pavilonu MHD v tamním Technickém muzeu.

Kam s nimi?

„S převozem vitrín je to složitější, protože na převoz nikdy nebyly určeny. Počítalo se maximálně s tím, že se s nimi pohne o kousek,“ říká muzejník Ivan Rous. Vitrín, které Severočeské muzeum v Liberci vyřadilo, jsou desítky. „Největší část jde různým spolkům a muzeím. Do Jizerskohorského technického muzea, frýdlantského muzea, Technického muzea v Liberci, ale jsou to i umělecko-průmyslové školy,“ dodává Rous.

Vitríny, které liberecké muzeum už v budoucnu potřebovat nebude, byly darovány

Některé se stěhují jen kousek

Některé vitríny putují i do libereckého Boveraclubu. „Chceme si je převézt do areálu výstaviště, kde se stáváme součástí Technického muzea a budujeme expozici veřejné dopravy,“ vysvětluje Tomáš Krebs z Boveraclubu. Exponáty v darovaných vitrínách uvidí návštěvníci nového pavilonu MHD Technického muzea ještě před letními prázdninami.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související