Láďa z Jablonce si zamiloval dobu první republiky. Sbírá věci, už má i své muzeum

2. leden 2018

Sběratelská vášeň kvete v každém věku. I v dětském. Třeba v Jablonci nad Jizerou mají teprve jedenáctiletého sběratele. Nesbírá angličáky nebo sportovní karty, ale učarovaly mu staré, především prvorepublikové časy.

Staré uniformy, telefony, gramofon, hudební nástroje a další připomínky krásných starých časů učarovaly už v šesti letech Láďovi Petříčkovy. Po pěti letech má už dokonce vlastní malé muzeum, mimochodem jediné v Jablonci nad Jizerou.

V dobovém oblečení i do školy!

„Nejvíc si cením asi staré hasičské uniformy z první republiky, ale vlastně si cením všeho,“ říká Láďa Petříček, který si v dobovém oblečení vyrazil nejen na procházku, ale už i do školy.

Začátek sbírky byl v „pokladech“ po pradědovi uschovaných ve stodole. „Většinu věcí jsem dostal. Třeba když někdo vyklízí půdu nebo stodolu,“ vysvětluje Láďa. Jeho sběratelské nadšení podporují i rodiče, nadšení motorkáři. „On už to má opravdu odmala. Nejdříve to měl jen tak pod stodolou. Když přišly už i technické věci, tak jsme mu postavili tuhle boudu,“ říká Vladimíra Petříčková Beldová.

Mezi exponáty minimuzea nechybějí ani prvorepublikové uniformy

Malé muzeum, kterým vás Láďa Petříček rád provede, se nachází v části města zvané Blansko. A pokud máte nějaký starý „krám“, který by byla škoda vyhodit, uděláte mladému sběrateli radost.

autor: Jaroslav Hoření | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.