Liberecké městské polici stále chybějí strážníci. Nábor nových se nedaří

12. prosinec 2022 12:35

Navzdory tomu, že zastupitelé před třemi lety schválili navýšení tabulkových míst ze 77 na 100, skutečný počet strážníků Městské policie Liberec se zvýšil pouze o osm. Důvody, proč tomu tak je, zjišťovala redaktorka Eva Malá.

Čtěte také

Důvodů, proč se nedaří dlouhodobě obsazovat místa strážníků, je více. „Obecně to je atraktivita této práce. Narážíme také na finanční ohodnocení, a také se nám stává, že uchazeči neuspějí u fyzických testů, nebo psychotestů, to se nám stává pravidelně,“ vypočítává ředitel Městské policie Liberec Ladislav Krajčík.

Stejně jako jinde, i u městské policie musí počítat s přirozenými odchody, a to do důchodu nebo na rodičovskou dovolenou. Navýšit počet strážníků se nedaří i kvůli odchodu některých už přijatých. Podle Krajčíka se stává, že přecházejí ke státní policii, vězeňské službě nebo hasičům.

Řadu lidí, kteří o službě uvažují, odradí nízký plat při nástupu. Než totiž složí potřebné zkoušky, což trvá zhruba dva měsíce, pobírají pouze základní mzdu. Právě proto, že nemají žádná oprávnění a nemají osvědčení, a nemůžou tak práci strážníka vykonávat.

Základní plat strážníka městské policie je 23 500 korun. Průměrná mzda v Libereckém kraji ve třetím čtvrtletí roku 2022 činila podle údajů Českého statistického úřadu 36 724 korun.

Liberecká městská policie oslavila 30 let od svého založení. Změnila se nějak práce strážníků? A jaké přestupky řeší? Poslechněte si záznam.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související