Liberecká zoo měla loni druhou nejvyšší návštěvnost za posledních deset let

5. leden 2019

Nejstarší zoologickou zahradou u nás prošlo v uplynulém roce víc než 368 tisíc návštěvníků. Dařilo se i v dalších kulturních institucích v Liberci.

Lev berberský v Zoo Liberec

„Všem návštěvníkům a podporovatelům naší zoo velice děkuji. Dvě koruny z každé prodané vstupenky věnujeme na ochranu přírody a díky jejich přízni tak můžeme chránit také ohrožené druhy zvířat na celé naší planetě,“ komentoval vysokou návštěvnost na webu liberecké zoo její ředitel David Nejedlo.

Úspěchy liberecké zoo se ale nedají poměřovat jen podle počtu prodaných vstupenek. Důležitější jsou úspěšné odchovy zvířat, které kromě pěkného počasí stály za vysokou návštěvností.

„Celkem se v roce 2018 v liberecké zoo narodilo či vylíhlo 106 jedinců u 38 živočišných druhů,“ uvedla mluvčí zoo Barbara Tesařová. Mezi nimi byly i úspěšné odchovy kriticky ohrožených zvířat - například sambarů skvrnitých, nahurů modrých nebo urialů bucharských. U orla jestřábího se také zdařil první úspěšný odchov v celé Evropě.

Logo

V zahradě je po rekonstrukci pavilon paviánů pláštíkových a začala rozsáhlejší renovace pavilonu tropů. V úpravách výběhů budou letos v zahradě pokračovat. Nejstarší zoologickou zahradu v republice čeká rok oslav, slaví totiž letos své sté narozeniny.

Botanická zahrada lákala na zmijovec titánský

Sousední botanickou zahradu v Liberci navštívilo loni víc než 58 tisíc lidí, což je zhruba o tři tisíce víc než v roce 2017. 

Botanická zahrada Liberec

Podle ředitele zahrady Miloslava Studničky návštěvníky lákal například kvetoucí, v přírodě vzácný, zmijovec titánský. Jeho semena botanici rozeslali do více než dvaceti botanických zahrad ve světě. 

Nejstarší botanická zahrada v Česku také vloni dokončila dvě nové expozice, kde představuje v přírodě kriticky ohrožené masožravé rostliny. Úspěch měla podle ředitele rozsáhlá výstavu O květeně Krkonoš.

Letos čekají návštěvníky výstavy dvě - jedna o rostlinstvu Jizerských hor a další věnovaná českému botanikovi profesoru Janu Jelínkovi.

V Oblastní galerii uspělo současné slovenské umění

Libereckou Oblastní galerií prošlo za uplynulý rok víc než 44 tisíc návštěvníků. 

Lázně - oblastní galerie Liberec

Z loňských výstav tam k nejnavštěvovanějším patřila výstava slovenského umění Plus Minus, expozice mapující českou fotografii - Sudek, Funke, Drtikol nebo Jizerská padesátka ve výtvarném umění.

Letos připravuje krajská galerie 20 nových výstav. Návštěvníkům například představí 12 současných českých sochařek a  tématickou výstavu o rodu Gallasů a Clam-Gallasů.

Novou sezónu zahájí vernisáže už 17. ledna. Zvou na společnou výstavu Šárky Koudelové a Ondřeje Basjuka a do rozsáhlé expozice v podbazénové hale, která shrne tvorbu posledních let grafika Jana Měřičky.

Do Technického muzea na veterány i staré tramvaje

O víc než jednu třetinu vzrostla meziroční návštěvnost libereckému Technickému muzeu. To loni navštívilo přes 11 tisíc lidí. V muzeu, které v bývalých výstavních pavilonech od roku 2014 buduje spolek nadšených dobrovolníků, návštěvnost rok od roku roste.

Technické muzeum Liberec - pavilon A, kde jsou převážně veteráni

Vloni lidi přilákaly především dvě nové expozice - Království automobilů a pavilon veřejné dopravy. Pavilon D plný automobilových veteránů vyrobených napříč dvacátým stoletím otevřel své brány v dubnu. Kromě Rolls-Royců a Cadillaců tam návštěvníci uvidí třeba i víc než sto let starý De Dion Bouton. 

Druhý nový pavilon zpřístupnil vloni říjnu liberecký Boveraclub. Ukazuje v něm především dobové tramvaje a autobusy současně s jejich historickými modely.

Severočeské muzeum v Liberci je dlouhodobě uzavřené. Prochází totiž rozsáhlou rekonstrukcí za víc než 120 milionů korun. Nepřístupné bude celý letošní rok

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio

Související