Harmonie i kontrasty. Keramici a grafici z Polska vystavují v Liberci

3. leden 2019

Víc než dvě stovky uměleckých děl od čtyřiceti sedmi autorů – to je ve zkratce v pořadí už třetí výstava, kterou Oblastní galerie v Liberci vzdává hold slavné Akademii výtvarných umění v polské Vratislavi.

Po expozici z roku 2011, zaměřené na malířství, a následné výstavě designu a architektury, kurátoři společně představují díla pedagogů dvou polských fakult – keramiky a grafiky.

Bazénová hala bývalých městských lázní je včetně ochozu a přilehlého výstavního sálu zaplněná grafickými díly, která jsou nainstalována vždy do páru společně s rozměrnými i drobnými keramickými objekty, sochami a instalacemi. „Spousta těch děl ukazuje tradici vratislavské školy keramiky s tím, že tam umělci mohou experimentovat s různými přístupy, které tradici posunují do současnosti,“ říká olomoucká kurátorka Olga Staníková.

3D tisk pomáhá tvořit umění

Polští umělci nepoužívají zdaleka jen klasické techniky, pracují s novými technologiemi, pokračuje Staníková: „Například s 3D tiskem, využívají audiovizuálních médií, fotografií.“ Grafická díla provázejí keramické objekty na velkých panelech. Polská grafika je světově proslulá.

Polská Akademie výtvarných umění  Eugeniusze Gepperta​ vystavuje práce svých studentů a pedagogů ročně zhruba na čtyřiceti výstavách po celém světě. Ta v Oblastní galerii v Liberci potrvá až do poloviny března. 

Polští umělci nepoužívají zdaleka jen klasické techniky, pracují s novými technologiemi
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.