Liberecká opera zaslouženě slaví. Z Prahy pošesté přivezla Libušku

5. březen 2020

Soubor zvítězil se svou inscenací na pražském festivalu Opera ve velké česko-slovenské konkurenci.

Divadlo Františka Xavera Šaldy v Liberci potvrdilo kvality svého operního souboru. Získalo už pošesté hlavní cenu kritiků pražského festivalu Opera, který se koná každé dva roky už od roku 1993. Jak říká šéf liberecké opery, dirigent Martin Doubravský, cení si hlavně i toho, že letos je to popáté v řadě za sebou. Soubor se festivalu účastní od roku 1995 a vyhrává v konkurenci mnohem větších divadel. Letos se festivalu účastnilo 17 souborů z Česka i Slovenska. Liberecká sólistka Lívia Obručník Vénosová navíc vyhrála i cenu diváků za svou roli Francesci.

Livia Obručník Vénosová vyhrála na festivalu za roli Francesci cenu diváků

Čtěte také

Liberecký operní soubor získal cenu za inscenaci jednoaktovek Sergeje Rachmaninovova Francesca da Rimini a Lakomý rytíř. Martin Doubravský ji nastudoval společně s režisérkou a dramaturgyní opery Lindou Keprtovou. V pražském Národním divadle na festivalu celé představení předvedli. Liberecké divadlo ho uvedlo v prosinci 2018, Lakomého rytíře dokonce v české premiéře.

Skleněnou trofej, takzvanou Libušku, navrhl sklářský výtvarník Václav Hanuš. Organizátoři festivalu Opera 2020 ji přivezou do Liberce v nejbližší době, až na ní bude zaznamenáno jméno vítěze. Zástupcům operního souboru ji pak slavnostně předají přímo na jevišti Šaldova divadla. Další festivalová ocenění poputují do Brna, Ostravy a Olomouce.

Liberecký operní soubor už má Libušek 5
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

Související