Liberec si připomíná 10 let od smrti prvního českého prezidenta Václava Havla. Pod jeho záštitou vznikla i Stavba smíření, ve které sídlí krajská vědecká knihovna

Liberecká knihovna připomněla v pátek 17. prosince 10. výročí úmrtí prvního českého prezidenta. U lavičky Václava Havla si lidé připomněli dramatika a státníka nejen tím, že zapalovali svíčky a četli jeho výroky. Vzpomínali i lidé, kteří se s Václavem Havlem osobně setkali.

Jeho spojení se vznikem současné budovy liberecké knihovny, takzvané Stavby smíření, na akci zmínila její bývalá ředitelka Věra Vohlídalová. Knihovna totiž stojí na místě někdejší synagogy, kterou nacisté vypálili během Křišťálové noci v listopadu 1938.

„Přišel na ten nápad nazvat to Stavbou smíření. V roce 1995 měl setkání s německým prezidentem Herzogem a rozhodli se podpořit dva projekty. Každoroční setkávání mládeže a tento projekt Stavby smíření,“ ujasnila Věra Vohlídalová. Stavba byla pod záštitou obou prezidentů zahájena v roce 1996.

Přijela i řádová sestra Angelika Pintířová, která o něj pečovala a strávila s ním poslední chvíle. Připomněla také jednu z Havlových základních vlastností. „Taková ta obyčejná, ale velmi hluboká lidská slušnost s obrovskou úctou ke komukoliv. I s těmi, se kterými nesouhlasil, tak vždycky to nějak okomentoval a s takovou jako velkou úctou. Nikdy tam nebylo zesměšňování nebo urážka. Byl tam humor, ale nikdy ne zesměšňování,“ uvedla Angelika Pintířová.

Lidé také mohou v krajské vědecké knihovně navštívit výstavu fotografií, která dokumentuje státnickou kariéru Václava Havla. „Jedná se o průřez jeho funkčním obdobím v roli prezidenta. Z politiky devadesátých let, od toho osmdesátého devátého roku až do doby, kdy Václav Havel ukončil svoje funkční období,“ přiblížila současná ředitelka liberecké knihovny Dana Petrýdesová.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související