Liberec opět ožil cizími písněmi a tanci. Na festivalu menšin tentokrát chyběly oblíbené ochutnávky

Vietnam, Ukrajina, nebo Bolívie - i tyto země měly své zastoupení na libereckém Letním festivalu cizinců a národnostních menšin, který představuje zvyky i kulturu cizinců žijících dlouhodobě v kraji. Program devátého ročníku festivalu byl ale kvůli opatřením proti koronaviru omezený. Scházely oblíbené veřejné ochutnávky národních specialit.

„S ohledem na mimořádná opatření jsme byli postaveni před nelehké rozhodnutí, zda festival uspořádat v omezené podobě bez ochutnávek, anebo jestli se vydat cestou zachování alespoň kulturního programu. Rozhodli jsme se, že zachováme tradici festivalu a uspořádáme devátý ročník, že podpoříme živou kulturu a umožníme lidem prožít krásný konec léta,“ vysvětlila Marie Matějíčková, koordinátorka pořádajícího Komunitního střediska Kontakt.

Festival cizinců a menšin v Liberci.jpg

Na pódiu před libereckou radnicí se tak střídali účinkující z různých kultur. Lidé si tak mohli poslechnout balkánskou i etno hudbu tříčlenné kapely Kumbalu, nebo ukrajinské i ruské písně Liberečanky s rusko-ukrajinským původem Viktorie Kostinové. Bolivijka žijící v Liberci, lékařka Gabriela Onofre, pak představila bolivijskou módu s typickým motivem lamy. Nechyběly ani ukázky temperamentních romských tanců liberecké taneční skupiny Aven Čave.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související