Romská hudba, tanec i kuchyně. Liberec ožil přehlídkou romské kultury

30. březen 2019

Do Liberce v sobotu přijely stovky Romů z celého kraje. Kulturními akcemi tam oslavili Mezinárodní den Romů.

Účastníci oslav se sešli před krajským úřadem a po poledni prošli v pestrém průvodu centrem města. Průvod doprovodili hudbou, k vidění byly romské vlajky a před libereckou radnicí zazněla romská hymna.

Přehlídka romské kultury se poté přesunula do Lidových sadů. Návštěvníci tam podle reportérky Českého rozhlasu Lucie Füstové, která festival na místě sledovala, zapnili všechny tři sály. Na pódiu se tam vystřídaly tradiční i moderní romské kapely. Na jevišti zahrál a zazpíval například Jan Bendig, Zdeněk Eliáš a Michal Beňák, skupiny Rumungre a Remix Beng.

Z oslav Mezinárodního dne Romů v Liberci

Program nabídl také taneční soubory nebo ochutnávku tradiční romské kuchyně. Sérii vystoupení zakončila v půl deváté večer romská kapela Edit Band. 

Z oslav Mezinárodního dne Romů v Liberci

Mezinárodní den Romů oslavili Romové v Liberci předčasně. Přesné datum připadá na osmého dubna. Připomíná konání historicky prvního Světového romského kongresu v roce 1971 v Londýně. Kongres položil základy mezinárodní spolupráce Romů a romské hnutí politicko-společenský rozměr. Osmý duben byl pak uznán mezinárodním svátkem až v roce 1990 na čtvrtém kongresu ve Varšavě. Romové si od té doby každoročně připomínají svůj společný původ, jazyk a kulturu.

autoři: Lucie Fürstová , mib
Spustit audio