Lékařům od začátku roku hrozí pokuty za nepředepisování e-receptů

2. leden 2019 11:41

S rokem 2018 skončilo i přechodné bezsankční období pro lékaře, kteří nepředepisují recepty elektronicky.

Od 1. ledna 2019 lékařům za dlouhodobé porušování zákona – nepředepisování receptů elektronickou formou – hrozí pokuta až do dvou milionů korun. Během roku by se ale měla snížit na 300 tisíc. Lékaři povinné zavedení systému stále kritizují.

Papírové recepty bude možné předepisovat v několika výjimečných případech. Lékaři, kteří to občas poruší, se ale sankcí bát nemusí, říká ministr zdravotnictví za hnutí ANO Adam Vojtěch: „Sankce budou uplatňovány pro ty lékaře, kteří systematicky ignorují systém a nepředepisují elektronicky.“

Odradí e-recepty letité lékaře?

Podle České lékařské komory by ale systém měl zůstat dobrovolný, a to hlavně kvůli starším lékařům, myslí si její prezident Milan Kubek: „Přijde mi velice hloupé a neprozíravé ty lékaře, za které bychom měli být vděční, že jsou ochotni ve svém věku ještě pracovat, vyhánět z ordinací pouze kvůli nějakému nesmyslnému povinnému e-receptu.“ Podle Kubka totiž někteří lékaři avizovali, že s novým rokem zavřou ordinace. Ministerstvo ale zpochybňuje, že by to bylo kvůli e-receptům.

Spustit audio

Související