Lékařka, která se stará o pacienty v odlehlých vesnicích, e-recepty odmítá

6. únor 2018

Takzvané elektronické recepty nebo e-recepty používá v jižních Čechách už většina praktických lékařů. Jsou mezi nimi ale výjimky, které bude ještě letos ministerstvo zdravotnictví tolerovat.

Mezi ně patří Jana Vondráčková, která se stará o pacienty v Horní Stropnici na Novohradsku a okolí. Jak sama říká, už by ráda skončila, ale v odlehlé a řídce osídlené oblasti je těžké najít nástupce.

„Říkala jsem, že když budeme muset jít na ty e-recepty a když nás budou trestat pokutou, tak bych skončila, ale nechci kvůli lidem. Pak ministr řekl, že to bude tolerovat. Já jsem stará generace, tak se s touhle technikou dost potýkám,“ komentuje.

Do systému se sice přihlásila, ale přístupové kódy nedostala a s e-recepty pracovat odmítá. V řídce osídleném regionu Novohradských hor má asi tisíc pacientů a musí za nimi hodně dojíždět. „Dobrá Voda, Hojná Voda, Šejby, Dlouhá Stropnice, Světví, Rychnov, ještě v Pohorské Vsi mám nějaké pacienty, tam jsem byla zrovna letos, když napadl první sníh a silnice byla nemožná, tak tam bych ty recepty stejně psala na papír,“ připomíná.

Jak dodává předsedkyně sdružení praktických lékařů pro Jihočeský kraj Věra Boušková, přibližně 20 procent jejích kolegů ještě e-recepty nepoužívá.

Sama už službu má zavedenou, ale výhody v ní nevidí. „Je to úplně stejné, jestli tisknu z počítače z normální tiskárny, nebo jestli tisknu e-recept. Nepřináší mi to nic a těm pacientům také ne,“ komentuje. Vydávání e-receptů komplikuje v odlehlejších oblastech také slabé internetové připojení.

Jiná je situace například v Českých Budějovicích. „Převažují e-recepty, ale vzhledem k tomu, že v blízkosti máme ještě lékaře, kteří nedostali svoje přístupové údaje, setkáváme se i s normálními recepty,“ dodává vedoucí jedné z lékáren v centru města Zbyněk Stráský.

E-recept může pacient do lékárny přinést i třeba jen elektronicky v mobilním telefonu. Ostatní funkce jako například kontraindikace nebo celkový seznam léků, které pacient užívá, zatím systém vyhodnotit neumí.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio