Legendární Jizerská 50: Stopa má svého Kavalíra. Davida Kavalíra

Dřevěné skoro sto let staré lyže, bambusové hůlky, kožené pásky, ponožky s norským vzorem a nepostradatelná bekovka. Takhle ho mezi ostatními závodníky poznáte. A patří mu i další díl našeho seriálu.

Tisíce lyžařů se před Jizerskou 50 oblékají do funkčního oblečení, mají ty nejmodernější běžky, pevné ultra lehké hůlky a taky speciální čelenky z mikrovlákna. Několik nadšenců ale tyhle věci vůbec nepotřebuje. Závod jezdí na dřevěných lyžích, na které se nedají namazat žádné vosky a na sobě mají oblečení jako vystřižené z filmu Krakonoš a lyžníci. Jeden z nich se pro tuhle kratochvíli zřejmě narodil. Jmenuje se David Kavalír.

David Kavalír ve stopě Jizerské 50

David Kavalír je podnikatel a také dobrovolný horský záchranář. Pochází z Frýdlantska, ze severního úbočí Jizerských hor, na lyžích se tak skoro narodil. Jeho vášeň pro historické lyže je silná, ve své garáži má mnoho párů starých ski, bambusových hůlek, ale také koutek s dílnou na domácí opravy vázání a potrhaných kroužků od hůlek.

A proč se David rozhodl jezdit náročný závod na starých lyžích, které se dají namazat maximálně parafínem? Kde shání a získává historické lyže, hůlky a další vybavení? A jak funkční je dobové oblečení, ve kterém padesátikilometrový závod absolvuje? Poslechněte si v reportáži.

autor: sas
Spustit audio

Související