FOTOGALERIE: Jasanky, řemínkové vázání i dobové kostýmy. V Zásadě opět závodili lyžníci

3. únor 2019

Zásada už po deváté ožila recesistickými lyžařskými závody Zásadská pralyže aneb Závody po staru. Klání dam, pánů i dětí na starých lyžích a v historických kostýmech se zúčastnilo čtyřicet jedna závodníků.

„Diváckou přízeň odhaduji tak na dvě stovky, což si myslím, že na to dnešní pošmourné počasí je velice kvalitní divácká přízeň úspěch. Je obleva, sníh je tedy těžký a mokrý, takže je mokrá a těžká i trať,“ komentoval redaktor Jaroslav Hoření, který závody v sobotu sledoval. Hlavní závod byl pro dospělé na jeden kilometr, pro děti byl půlkilometrový. Nejlepší závodník zvládl kilometrový závod za necelé tři minuty.

 Závodníci měli většinou staré dřevěné lyže, takzvané jasanky, s koženým vázáním. Pokud se řemínek přetrhl, účastníci si ho na místě přivázali k noze provázkem. Boty měli závodníci většinou staré, kožené.

K lyžování po staru patří nejen staré lyže, ale také dobové úbory v rozmezí několika dekád první poloviny dvacátého století. Ženy měly většinou dlouhé sukně, muži často staré vlněné kalhoty. Téměř všichni měli nějakou originální pokrývky hlavy, od kožešinových čepic u pánů po elegantní klouboučky u dam. Připraven byl i doprovodný program včetně občerstvení. Na akci zavítal i pán hor Krakonoš.

autoři: Jaroslav Hoření , mib
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.