Legendární Jizerská 50: Memoriál Expedice Peru 70 už po padesáté

Letos je to 50 let, kdy v latinskoamerických Andách zahynulo 15 českých horolezců. Byli mezi nimi i zakladatelé Jizerské 50. Od 4. ročníku se proto závod jezdí jako Memoriál Expedice Peru 70.

Letošní 50. výročí od tragédie na Huascaránu připomene nejen běh samotný, ale také speciální emise pamětních medailí. Mosaznou medaili dostane každý z 8 tisíc letos přihlášených lyžařů. A emise stříbrných kousků poputuje do rukou pozůstalých po 15 českých horolezcích. Medaile se razily v České mincovně v Jablonci nad Nisou, kam vás vezmeme v druhém díle našeho seriálu.

Do ražby se jako první pustil Ladislav Míka

U ražby pamětních mincí v jablonecké mincovně nechyběli nestoři Jizerské 50 - pánové Ladislav Míka a Ivan Jaksch, symbolicky se startovními čísly na zádech. A přišel se podívat i autor návrhu mince, akademický sochař a přední český medailér, Jiří Dostál.

Autor pamětní medaile akademik Jiří Dostál

Ladislav Míka, který až do loňska, kdy poprvé vynechal, stál na startu každé Jizerské 50, vzpomínal na kamarády, se kterými Jizerskou 50 v roce 1968 zakládal. O dva roky později odjeli na Huascarán a už se nevrátili. Ladislav Míka je má ale dodnes, i po 50 letech, v živé paměti. Na zakladatele padesátky, kteří zůstali pohřbeni pod kamennou lavinou po masivním zemětřesení, vzpomíná také Ivan Jaksch. Ten se s nimi poprvé potkal až osudného roku, několik měsíců před tragédií, na startu závodu.

U památníku Československé expedice Peru 1970

Český horolezecký svaz natočil o expedici Peru film, který bude mít premiéru ještě letos. Na místo tragédie se vydal mimo jiné i etnolog a scénárista Libor Dušek a, jak říká, věří, že s kolegy zachytil v horách silnou atmosféru.

autor: sas
Spustit audio

Související