Legendární Jizerská 50: Den D

Bylo to letos velmi napínavé, ale nakonec se Jizerská 50 jede v celé délce. Po velmi mírné zimě se počasí v týdnu, jakoby na objednávku pořadatelů legendárního závodu, umoudřilo a začalo sněžit. Do bílé stopy, která je teď opravdu bílá od Bedřichova po Jizerku, vyráží 4 800 běžkařů.

V našem seriálu o legendárním fenoménu jsme sledovali přípravy a nabídli zajímavé příběhy ze zákulisí závodu. V posledním díle naše pozornost směřuje samozřejmě na stadion v Bedřichově, kde je start i cíl závodu, do kterého už za uplynulé desítky let nastoupily stovky tisíc běžkařů. A tam se také vypravila naše redaktorka.

Seriál pro vás celý nachystala redaktorka Šárka Škapiková

Z malé obce velkoměsto?

Tradice, bez které se člověk u nás, v Jizerských horách, neobejde, jak shrnula návštěvnice Štěpánka. A jistě by se našlo hodně lidí, kteří by s ní souhlasili. Bedřichov, vesnička s třemi sty obyvateli, počítá návštěvnost o závodním víkendu zhruba na 10 tisíc lidí. Jsou mezi nimi i závodníci, kteří jezdí pravidelně, ať jsou podmínky jakékoliv. Třeba pan Antonín, který si nenechal ujít ani 49. ročník, který byl kvůli nepřízni počasí zkrácený na pětikilometrový okruh.

Start i cíl závodu, do kterého už za uplynulé desítky let nastoupily stovky tisíc běžkařů, je v Bedřichově

Historická fakta

Někdo jede letos popáté, někdo po čtyřicáté, někdo poprvé, třeba Diana Čičmanová, loutkoherečka libereckého Naivního divadla, která se se svými pocity svěřila naší redaktorce. Možná si teď říkáte: 53. ročník, na každém tisícovky běžkařů, kolik ono jich tak mohlo jet tu 50 za celou historii celkem? Poslechněte si to. A do reportáže patří i úryvek z rozhlasových novin z 25. ledna roku 1987.

Výročí tragédie v Andách

Letos jsou na startovní listině závodníci z 30 zemí světa. Od 4. ročníku se závod jezdí jako Memoriál expedice Peru, kde zahynulo v roce 1970 15 československých horolezců, mezi nimi i zakladatelé Jizerské 50. Letos dostane každý účastník pamětní medaili k 50. výročí od neštěstí. Speciální stříbrný kousek z emise pro pozůstalé si odnesl také Boris Bortel, bratr Ivana Bortela, který pod Huascaránem zahynul.

Známé tváře

Mezi účastníky padesátky jsou každoročně profesionálové, hobíci i známé tváře. Srdeční záležitostí je závod pro mnoho lidí, pro kardiologa Jana Pirka obzvlášť. Na padesátku si rád brousí zuby také stomatolog Roman Šmucler. A „padesátka“ umí lidi i rozesmát, a to je to, o co tady jde a vždycky šlo, jak vzpomíná bývalý náčelník Horské služby Jizerských hor a celoživotní lyžař Miroslav Bíca.

autor: sas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.